Θεσσαλία: Αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας στις κτηνοτροφικές μονάδες ζητά η Κτηνιατρική

Θεσσαλία: Αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας στις κτηνοτροφικές μονάδες ζητά η Κτηνιατρική

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας ότι:

1. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια και να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας,

2. Απαγορεύεται η καύση ξερών χόρτων και άλλων υλικών.

3. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τροφή και νερό στις σταβλικές εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καταρτίσει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για το 2025 προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, κινητοποίηση και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής προσπάθειας για την προστασία της περιοχής από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη η ανάπτυξη της πυροπροστασίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τόσο για την ασφάλεια των ζώων και των ανθρώπων, όσο και για την πρόληψη σημαντικών οικονομικών ζημιών. Αυτή η πυροπροστασία περιλαμβάνει τόσο την παθητική πυροπροστασία, που αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτηρίων, όσο και την ενεργητική, που αφορά τα μέσα και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών. Ειδικότερα:

Παθητική Πυροπροστασία:

1. Σχεδιασμός και κατασκευή

Τα κτηνοτροφικά κτίρια πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν την εύκολη εκκένωση των ζώων και των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του κανονισμού πυροπροστασίας για τα κτίρια, ώστε να επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

2. Χρήση πυρίμαχων υλικών

Πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρίμαχα υλικά στην κατασκευή των κτηρίων, ώστε να περιορίζεται η εξάπλωση της φωτιάς.

3. Διαχωρισμός σε πυροδιαμερίσματα

Τα κτηνοτροφικά κτίρια μπορούν να διαχωριστούν σε μικρότερα πυροδιαμερίσματα, ώστε να περιορίζεται η εξάπλωση της φωτιάς εάν ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα από αυτά.

4. Εξωτερική διαμόρφωση:

Πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την Πυροσβεστική στα κτηνοτροφικά κτίρια, ώστε να μπορεί να επέμβει σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ενεργητική Πυροπροστασία:

1. Πυροσβεστικά συστήματα:

Τα κτηνοτροφικά κτίρια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με πυροσβεστικά συστήματα, όπως υδροσωλήνες, σβεστήρες και πυροσβεστικά βαρούλκα.

2. Συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς:

Πρέπει να υπάρχουν συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς, ώστε να επιτρέπουν την έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

3. Προετοιμασία εκκένωσης:

Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής εκκένωση των ζώων και των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

4. Συντήρηση:

Πρέπει να λαμβάνεται τακτική συντήρηση των πυροσβεστικών συστημάτων και των συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς.

5. Προληπτικά μέτρα:

Πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, όπως η διατήρηση των καθαρών όλων των χώρων της εκτροφής, η απομάκρυνση αναφλέξιμων υλικών και η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας.

Τα ζώα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό και τροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων μέσω της αναδόχου εταιρείας KAFSIS. Σε περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση και ύπαρξης νεκρών ζώων, οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο 210 8960100, προκειμένου να γίνει δωρεάν, η περισυλλογή και περαιτέρω διαχείριση των νεκρών ζώων, κατόπιν συνεννόησης με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής