Συμφωνία για πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων
Λευκός Οίκος - Γερουσία

Συμφωνία για πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων

Σε συμφωνία κατέληξαν Γερουσία και Λευκός Οίκος για ένα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

«Τελειώσαμε, έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Έρικ Ούελαντ στους δημοσιογράφους, με τον διευθυντή του νομοθετικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου να αναφέρει πως.Γερουσία και η κυβέρνηση έφτασαν σε συμφωνία για ένα πακέτο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας. 

Από την πλευρά του ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στη Γερουσία κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας». «Θα εγκρίνουμε τη συμφωνία αργότερα σήμερα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μακόνελ, το πρόγραμμα, που αναλυτές βάπτισαν νέο «σχέδιο Μάρσαλ», θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό «στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης που δίνει η χώρα μας», θα σημάνει πως θα διατεθούν «τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία το ταχύτερο δυνατόν» και «θα προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες των Αμερικανών εργαζομένων, στις μικρές επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες».

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαιρέτισε με τη σειρά του τη συμφωνία κάνοντας λόγο για το «πιο μεγάλο πρόγραμμα διάσωσης» της οικονομίας «στην αμερικανική ιστορία».

Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στην ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις βιομηχανίες που πλήττονται, ενώ περίπου 500 δισ. δολάρια  θα χρησιμοποιηθούν για άμεση πληρωμή μέχρι και 3.000 δολάρια ανά περίπτωση σε εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ.

Επίσης 350 δισ. δολάρια αναμένεται να δοθούν ως δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και 250 δισ. δολάρια για στήριξη των ανέργων. Επιπλέον τα νοσοκομεία αναμένεται να λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 75 δισ. δολαρίων.

Πλέον το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπωνκαι στη συνέχεια θα σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμα:

- Βάζει μπροστά την οικονομία αντί την υγεία ο Τραμπ