Βάζει μπροστά την οικονομία αντί την υγεία ο Τραμπ

Βάζει μπροστά την οικονομία αντί την υγεία ο Τραμπ

Έτοιμος για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό εμφανίζεται ο πρόεδρος τω ΗΠΑ  προκειμένου να πάρει μπροστά η αμερικανική οικονομία, έστω και αν εκατομμύρια συμπολίτες του βρίσκονται υπό άμεσο κίνδυνο λόγω του κορονοϊου.

Χθες, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χάρις όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να γίνουν επίκεντρο της πανδημίας, απάντησε: "Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις". "Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση".

Στον αντίποδα όμως, οι δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου, μια στον Λευκό Οίκο και μια στο Fox News δεν δείχνουν να συμβαδίζει με την παραπάνω άποψη.

Αρχικά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πολύ σύντομα ενώ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πολύμηνη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η "Αμερική θα είναι και πάλι σύντομα ανοιχτή για τις επιχειρήσεις".

Λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Fox News, o Τραμπ υποστήριξε πως περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν εάν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρθούν σύντομα, προκαλώντας μια βαθιά ύφεση. "Η χώρα μας θέλει να επιστρέψει στη δουλειά. Αυτή η θεραπεία είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Και πάλι, άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι - κατά τη γνώμη μου περισσότεροι άνθρωποι - θα πεθάνουν αν επιτρέψουμε σε αυτό να συνεχίζεται. Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά" δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να αρθούν οι περιορισμοί πριν από το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου. Η Αμερική, πρόσθεσε "δεν έχει φτιαχτεί για να κλείνει. Μπορείτε να καταστρέψετε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο, κλείνοντας την".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Άντονι Φαουτσι, τον επικεφαλής επιδημιολόγο των ΗΠΑ ο οποίος βρίσκεται στο πόστο αυτό από το 1984.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ υποστήριξε στο Fox News οτι "Εκατομμύρια ηλικιωμένοι είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να σώσουν την οικονομία και τα εγγόνια τους". Ο Πάτρικ που είναι θερμός υποστηρικτής του προέδρου είπε μεταξύ άλλων "Σε ότι με αφορά σαν παππούς θα διάλεγα το μέλλον των εγγονών μου, 100%". 

Με φόντο τα παραπάνω, η αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Άντριου Κουόμο, κυβερνήτη της πολιτείας έχει φτάσει σχεδόν στα άκρα. Στη συνέντευξη του στο Fox, ο Τραμπ επιτέθηκε κατά του  Κουόμο για τον οποίο είπε "Δεν θα έπρεπε να αγοράζει ήδη αναπνευστήρες; Ποιος φταίει για τα χιλιάδες κρούσματα στην Νέα Υόρκη;"  Νωρίτερα ο κυβερνήτης είχε ζητήσει να διανεμηθούν οι 20,000 αναπνευστήρες οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι "αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης". 

Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης έχει υψώσει ουκ ολίγες φορές ανάστημα απέναντι στον πρόεδρο με τον οποίο σημειωτέον προέρχονται από την ίδια γειτονιά, το Κουίνς. Μετά από μια πρόσφατη τηλεσυνεδριαση με τους κυβερνήτες, ο Τραμπ άσκησε κριτική στον Κουόμο λέγοντας "πρέπει να κάνεις περισσότερα". Λίγο αργότερα ο κυβερνήτης απάντησε "Αν εγώ πρέπει να κάνω περισσότερα, τότε εσύ δεν κάνεις τίποτα"...