Quest Συμμετοχών: Ο αθόρυβος πρωταθλητής της πληροφορικής και όχι μόνο

Quest Συμμετοχών: Ο αθόρυβος πρωταθλητής της πληροφορικής και όχι μόνο

Το μοντέλο ανάπτυξης της Quest παρουσίαζε ως το 2019 εντυπωσιακούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχτιζε πωλήσεις όσο οι ταχύτητες του Internet στην Ελλάδα βελτιώνονταν. Πέρυσι λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας όχι μόνο δεν παρουσίασε κάμψη στα μεγέθη της αλλά η αύξηση στις πωλήσεις κατά 20% συνοδεύτηκε με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 12%.

Και εκεί που η αρχή της συντηρητικότητας ενδεχομένως να επέβαλε μια στάση ανασύνταξης για υψηλότερες επιδόσεις ήρθε το πρώτο τρίμηνο να πατήσει το γκάζι στο τέρμα απογειώνοντας τζίρο και κέρδη. Και μάλιστα αυτή η άνοδος είναι αμιγώς λειτουργική, έχει συνεισφορές από όλους τους κλάδους δραστηριότητας και δημιουργεί μια ευχάριστη αμηχανία: Μπορεί αυτό το τρίμηνο να επαναληφθεί άλλες τρεις φορές μέσα στη χρήση;

Η άνοδος των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο είναι της τάξεως του 46%, επαναλαμβάνεται γραμμικά στα λειτουργικά κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν στα 18,4 εκατ. ευρώ και είναι προϊόν της πολύ προσεκτικής διαχείρισης κόστους που έχουν όλοι οι κλάδοι.

Με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας όλες οι δραστηριότητες παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ποσοστιαία άνοδο με αιχμή τα 51,9 εκατ. ευρώ επιπλέον τζίρο που έρχονται από τον κλάδο προϊόντων πληροφορικής.

Λόγω της ενσωμάτωσης του διοικητικού κόστους του ομίλου σε αυτή την κατηγορία οι επιδόσεις στο παρελθόν ήταν οριακές. Ωστόσο, στο τρίμηνο ο κλάδος κατεβάζει 2,85 εκατ. ευρώ με περιθώριο 1,8% το οποίο είναι μακρά υψηλό του ανταγωνισμού.

Στη Unisystems και την ACS η απομάκρυνση από το νεκρό σημείο έχει οδηγήσει σε αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 112% και 29% ενώ η Cardlink εμφάνισε αύξηση κερδών 165%.

Τα κέρδη των 10,8 εκατ. ευρώ που έρχονται μετά από δικαιώματα και μειοψηφίες έχουν ένα μικρό έκτακτο της τάξεως των 900 χιλ. ευρώ από πώληση μια μικρής συμμετοχής σε εταιρεία. Το υπόλοιπο της συμμετοχής θα πουληθεί στο β’ εξάμηνο ενισχύοντας ανάλογα τα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Οι τάσεις για τους τέσσερις βασικούς πυλώνες παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές για τη συνέχεια και σύμφωνα με τη διοίκηση θα έχουν διψήφια ποσοστιαία μεταβολή στο σύνολο της χρήσης.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει σε τροχιά ρεκόρ το οποίο προέρχεται αμιγώς από λειτουργική δραστηριότητα.

Κοιτώντας λίγο πιο μπροστά η ολοκλήρωση των επενδύσεων στον τομέα των Logistics θα τριπλασιάσουν τη δυναμικότητα της ACS και αυτό από μόνο του είναι λόγος τα νούμερα να παραμείνει «εκνευριστικά» ανθηρά.

Το ίδιο ισχύει και για την Unisystems η οποία εκτός από το σημαντικό ανεκτέλεστο βρίσκεται στην τελική λίστα για το έργο των ταυτοτήτων συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ.

Ερωτηματικό παραμένει η ενσωμάτωση της ΓΕ Δημητρίου η οποία θα φέρει τον όμιλο σε καλύτερη θέση στην αγορά των κλιματιστικών ενώ μια πιθανή πώληση της Cardlink θα δώσει λόγους για σοβαρή θετική αναθεώρηση της αποτίμησης των θυγατρικών της.

Όλα αυτά συμβαίνουν με εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση καθώς ο όμιλος έχει όλη και όλη δανειακή θέση 22 εκατ. ευρώ!

Αυτό δίνει ισχυρή δύναμη πυρός η οποία φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Κερασάκι στην τούρτα οι επιμέρους φορολογικοί συντελεστές του τριμήνου είναι υπολογισμένοι με 24%.

Ακόμα και αν επαναλάβει την επίδοση του τριμήνου άλλες δύο φορές η Quest θα έχει πετύχει ρεκόρ σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων.

Όμως τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει πάψει να συμπεριφέρεται σαν μια εταιρεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κάνει πρωταθλητισμό παραμένοντας απόλυτα συνεπής και προς τους μετόχους του.

Και μάλλον και αυτή τη χρονιά θα μας εκπλήξει προς το καλύτερο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.