Πρωταθλητές στα αποτελέσματα του 2020: Οι έκτακτοι παράγοντες

Πρωταθλητές στα αποτελέσματα του 2020: Οι έκτακτοι παράγοντες

Σε μια έκτακτη χρονιά είναι αναμενόμενο οι μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές να κάνουν… πάρτι στους ισολογισμούς των εταιρειών. Υπό το πρίσμα της χαμένης χρονιάς η εμφάνιση αυξημένων προβλέψεων και επανεκτίμησης της αξίας θυγατρικών και άλλων στοιχείων του ενεργητικού ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει το 2021 με χαμηλή βάση σύγκρισης και με καθαρότερα μεγέθη.

Σε τελική ανάλυση είναι καλό να υπάρχει μια εφεδρεία στην άκρη, ενώ η μείωση του φορολογικού αποτελέσματος δημιουργεί εξοικονομήσεις και διακράτηση μετρητών στον ισολογισμό βελτιώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της εταιρείας έναντι των προμηθευτών.

Ο λογαριασμός ήδη έφθασε τα 3,5 δισ. ευρώ και πιθανόν να είναι ακόμα υψηλότερος αφού η επεξεργασία των στοιχείων έγινε στα βαριά νούμερα της μεγαλο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όπως και να έχει η βάση σύγκρισης του 2020 πρακτικά δεν υφίσταται με τόσο πολλές και σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις. 

Οι τράπεζες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων αφού χρησιμοποίησαν τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των ομολόγων για να περιορίσουν μέρος από τις ζημιές της απομείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων. Η τιτλοποίηση της Eurobank Cairo επιβάρυνε τα αποτελέσματα κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Επίσης όλες οι τράπεζες πήραν προβλέψεις για εθελούσιες εξόδους που αθροιστικά έφθασαν τα 450 εκατ. ευρώ. Σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα εμφάνισε και η Εθνική Τράπεζα από διακοπτόμενες δραστηριότητες, τα οποία εμφανίζονται κάτω από τα καθαρά κέρδη.   Στον αντίποδα η Alpha bank εμφάνισε κέρδη από ανακύκλωση ομολόγων 465 εκατ. ευρώ ενώ και από την πώληση της Mastercard καταγράφηκαν κέρδη 65,9 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά ανά τράπεζα:

Στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες τα διυλιστήρια ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων αφού στο α’ εξάμηνο έγιναν απίθανα πράγματα με τα αποθέματα αργού πετρελαίου. Τα δύο διυλιστήρια είχαν αθροιστικές επιβαρύνσεις 813 εκατ. ευρώ ενώ μη επαναλαμβανόμενες ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ εμφανίζουν κάθε μία από τις ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ ενεργειακή εμφάνιση κέρδη που σχετίζονταν με τις θυγατρικές τους.

Να ποιοι είναι οι κυριότεροι μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες που επηρέασαν την περυσινή χρήση στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες:

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.