Πώς η είσοδος των Ολλανδών «θωρακίζει» τον όμιλο Ελλάκτωρ

Πώς η είσοδος των Ολλανδών «θωρακίζει» τον όμιλο Ελλάκτωρ

Μεγαλύτερο κεφαλαιακό εκτόπισμα, πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, ισχυρότερη εμπιστοσύνη από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και διεκδίκηση έργων από σαφώς πιο πλεονεκτική θέση θα φέρει στον όμιλο Ελλάκτωρ η είσοδος του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό της κεφάλαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. 

Άλλωστε, η θετική υποδοχή που είχε χθες η είδηση από την αγορά, οδηγώντας τη μετοχή της Ελλάκτωρ αλλά και της θυγατρικής της Reds «κλειδωμένες» στο limit up, δείχνει ότι σε βάθος χρόνου ο όμιλος έχει τις προοπτικές να αλλάξει κατηγορία. 

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η είσοδος του ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Όταν υπάρχει ένας μέτοχος με τέτοιο εκτόπισμα, αλλάζουν τα δεδομένα σε όλους τους τομείς. Πλέον οι φόβοι απομακρύνονται αισθητά στο μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο και όλα δείχνουν ότι θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Το κόστος δανεισμού για την Ελλάκτωρ θα πέσει, οι τράπεζες θα την εμπιστεύονται πιο εύκολα, θα μπορεί να παίρνει έργα με εγγυητικές και γενικότερα ισχυροποιείται όλο το επιχειρηματικό σχήμα». 

Σε μια συγκυρία όπου σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ευρύτερα, υπάρχει μεγάλη φρενίτιδα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ό,τι έχει να κάνει με τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ηπείρου έως το 2050 μέσω του λεγόμενου «green deal», η κίνηση του ολλανδικού fund, που ελέγχει έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους διεθνώς, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Το Reggeborgh Invest είναι το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels. Η VolkerWessels αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης. Με εργαζόμενους που ξεπερνούν τις 16.000 και περίπου 120 εταιρείες υπό την ομπρέλα της, η VolkerWessels δραστηριοποιείται σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Το ολλανδικό fund δεν είναι «ξένο» προς τη διοίκηση Καλλιτσάντση. Το φθινόπωρο του 2017, ήτοι περίπου 9-10 μήνες πριν την ιστορική γενική συνέλευση του Ιουλίου 2018, που άλλαξε τα δεδομένα στον όμιλο, είχε επιχειρήσει να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Τότε είχε προσεγγίσει την πλευρά των κ.κ. Κούτρα και Μπόμπολα για την εξαγορά των ποσοστών τους (5% και 12,5% αντίστοιχα) και μάλιστα σε τιμές πολύ υψηλότερες από τα σημερινά επίπεδα, όμως οι δύο μέτοχοι δεν είχαν συμφωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ που έχει μεγάλα projects σε τομείς όπως ενέργεια, υποδομές, ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων και παραχωρήσεις. Συνάμα είναι μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την αγορά του κλάδου κατασκευών, υποδομών και ενέργειας, σε μια συγκυρία όπου πολλά projects έχουν να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη αρκετά είναι σε εξέλιξη. 

Πολλώ δε μάλλον όταν το ολλανδικό fund ελέγχει ήδη το 30,26% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επομένως με την είσοδό του και στην Ελλάκτωρ, αποκτά μετοχική βάση στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας μας.

Η υποδοχή από την αγορά 

Η αγορά υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την είδηση καθώς η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε «κλειδωμένη» στο limit up και στα 1,3720 ευρώ με άνοδο 29,92%, ενώ διακινήθηκε όγκος 5,77 εκατ. μετοχών, μέσω τζίρου 7,27 εκατ. ευρώ. Η μετοχή δηλαδή έκανε μακράν το μεγαλύτερο όγκο αλλά και το μεγαλύτερο τζίρο σε όλη την αγορά, ενώ έμειναν και 58.510 τεμάχια ανεκτέλεστο. Επίσης, «κλειδωμένη στο +29,75% στα 1,16 ευρώ έκλεισε και η μετοχή της Reds, διακινώντας όγκο 135.239 μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η Ελλάκτωρ ελέγχει το 55,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Reds. 

Οι λεπτομέρειες του deal 

To ολλανδικό fund έχει ήδη αποκτήσει το 4,96% των μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) επιπλέον 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, οπότε έως τον προσεχή Μάρτιο αν κάνει χρήση της διάταξης, θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 17,51%. Αυτή η εξέλιξη «σφραγίζει» την οριστική αποχώρηση του Λεωνίδα Μπόμπολα από τον όμιλο, καθώς οι όποιες προσπάθειες επαναπροσέγγισης και επανόδου στη διοίκηση επέβησαν άκαρπες. Η διοίκηση Καλλιτσάντση δεν συζητούσε το ενδεχόμενο επανόδου της πλευράς Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ, παρά την πίεση που είχε ασκήσει ο τελευταίος με τα stock options στην τελευταία Γενική Συνέλευση που καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης.

Η μεγάλη εικόνα της κίνησης 

Ξέχωρα από τη σημασία που έχει για τον όμιλο Ελλάκτωρ η απόκτηση ενός τόσο ισχυρού partner, το γεγονός ότι το ίδιο επενδυτικό σχήμα διατηρεί ποσοστό 30,26% στον έτερο μεγάλο κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο της χώρας, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δείχνει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση των Ολλανδών μαρτυρά τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για μεγάλα projects ενέργειας, υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ελκύουν σημαντικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου, placements, φαίνεται πως υπάρχει ένα κρεσέντο κεφαλαιακών εισροών στη χώρα στους τομείς «καθαρής» ενέργειας, υποδομών, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άντλησε 820 εκατ. ευρώ από ομόλογο τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα ύψους 68,5 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου που έγινε με placement με τέσσερις νέους διεθνείς μετόχους πρόσφατα.