Jumbo: Η μετοχή που μισείς να αγαπάς...

Jumbo: Η μετοχή που μισείς να αγαπάς...

Διαβάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo για το τζίρο της χρονιάς ένας μη μυημένος στα χρηματιστηριακά θα ανέμενε ότι η εταιρεία από στιγμή σε στιγμή βάζει λουκέτο. Όχι λουκέτο λόγω καραντίνας αλλά λουκέτο χρεοκοπίας. Η λέξη «επιβίωση» στον τίτλο του δελτίου τύπου οδηγεί την σκέψη σε καταστάσεις οριακές για την λειτουργία μια επιχείρησης. Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει ώστε να χαρακτηριστεί οριακή. Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Η Jumbo ανακοίνωσε πωλήσεις μειωμένες κατά 18% στο σύνολο της χρονιά έχοντας πρακτικά κλειστό το δίκτυο της στην Ελλάδα στις αιχμές της εποχικής ζήτησης των προϊόντων της (Πάσχα, Χριστούγεννα) και με αστεία συνεισφορά από τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 847,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2019 έπεσε στα 693,62 εκατ. ευρώ το 2020. Με μια πολύ μετριοπαθή εκτίμηση ο όμιλος θα εμφανίσει 120 εκατομμύρια καθαρής κερδοφορίας αφού στο 9μηνο καταγράφονται κέρδη προ φόρων 123 εκατ. ευρώ ενώ οι επόμενοι μήνες που ακολούθησαν είχαν από μικρή (Δεκέμβριος -54%) έως σημαντική συνεισφορά (Οκτώβριος +13%).

Το Ρ​/​Ε της εταιρείας με βάση τα εκτιμώμενα ιστορικά κέρδη βρίσκεται κοντά στις 16 φορές ενώ ο Ευρωπαϊκός κλάδος της λιανικής διαπραγματεύεται στο 20. Με την μόνη διαφορά ότι το ταμείο της Jumbo γράφει στο εννεάμηνο 323 εκατ. ευρώ, περίπου το 17% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Αν τα πράγματα πάνε καλά με το εμβόλιο και τα καταστήματα στην Ελλάδα ανοίξουν πριν το Μάρτιο τότε οι πολλαπλασιαστές κερδών κατεβαίνουν στο 13x η δε μερισματική απόδοση δεν θα είναι μικρότερη από 4%.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει σε σημαντικό τμήμα της αγοράς μια αποστροφή έναντι της εταιρείας έχει να κάνει τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του ιδιοκτήτη και βασικού μετόχου της εταιρείας κ. Βακάκη. Όσοι έχουν παρευρεθεί σε παρουσιάσεις της εταιρείας έχουν πλέον προσαρμοστεί με το μενταλιτέ της άκρατης απαισιοδοξίας που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζει το λόγο του.

Πιθανόν αυτή να είναι μια φιλοσοφία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα πόσο μάλλον για μια εταιρεία που από χρονιά σε χρονιά πηγαίνει σε νέα ιστορικά ρεκόρ επιδόσεων με εξαίρεση την περσινή και την χρονιά που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις στην Κύπρο. Ακόμα και έτσι ωστόσο η εταιρεία δεν εμφάνισε ζημιές και στην αμέσως επόμενη χρήση αποζημίωσε με διπλά μερίσματα τους μετόχους της.

Για όσους θεωρούν ότι το lockdown θα χαλαρώσει κάποια στιγμή φέτος πριν την Άνοιξη και δεν διακατέχονται από συναισθηματικές φορτίσεις εναντίον της εταιρείας ή του βασικού της μετόχου ίσως στα τρέχοντα επίπεδα το Jumbo να έχει ενδιαφέρον.

Όσο για τους επικριτές του επιχειρηματικού μοντέλου φθήνιας ας κοιτάξουν ποιες εταιρείες βρίσκονται στην σύνθεση του MSCI και μετά ας αναρωτηθούν ποιο είναι το ζητούμενο για τις επενδύσεις τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.