7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Η AMC κλέβει την παράσταση και μαζεύει χρήματα, την ώρα που οι μικροεπενδυτές παίζουν με τη φωτιά

Η AMC κλέβει την παράσταση και μαζεύει χρήματα, την ώρα που οι μικροεπενδυτές παίζουν με τη φωτιά

Μία από τις μετοχές που γνωρίσαμε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου  ήταν αυτή της AMC Entertainment Holdings (AMC NYSE), μίας μεγάλης αλυσίδας κινηματοθεάτρων που είχε έλθει σε πολύ δύσκολη θέση αφού όλοι σχεδόν οι κινηματογράφοι της ήταν εκτός λειτουργίας από την άνοιξη του 2020.

Δεν είναι η πιο διάσημη από τις μετοχές που ανέβηκαν εντυπωσιακά με τη στήριξη των διάφορων διαδικτυακών ομάδων όπως το Wall Street Bets του Reddit, είναι όμως αυτή που εκμεταλλεύθηκε καλύτερα τη μεγάλη άνοδο της μετοχής της, εκδίδοντας νέες μετοχές που τη βοήθησαν να μειώσει αρκετά τον μεγάλο δανεισμό της. Σε αντίθεση με την Gamestop που προσπάθησε να αποφύγει την ταύτισή της με το «κίνημα» των μικροεπενδυτών και του Redditt, η διοίκηση της AMC αποφάσισε να το εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο γίνεται.

Έτσι, όταν η επανεμφάνιση του κινήματος, προς το τέλος του Μαΐου, ανέβασε και πάλι τις μετοχές των αγαπημένων τους εταιρειών και έφερε τη μετοχή της AMC πάνω από τα 20 δολάρια, που ήταν το ψηλό που πέτυχε τον Ιανουάριο, η διοίκηση βρήκε την ευκαιρία που περίμενε. Εν μέσω του ενθουσιασμού των μικροεπενδυτών μετόχων της, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, ξεκίνησε ένα επιθετικό πρόγραμμα πώλησης νέων μετοχών. Μέσα στη χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελειώνει σήμερα, πούλησε 20 εκατομμύρια μετοχές. Την Τρίτη ανακοίνωσε πως πούλησε 8,5 εκατομμύρια μετοχές στο Hedge Fund Mudrick Capital, προς 27,12 δολάρια ανά μετοχή. 

Το Mudrick τις πούλησε το επόμενο πρωί με ένα καλό κέρδος και η μετοχή έκλεισε την συνεδρίαση της Τετάρτης στα 62,55 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 90%. Χθες Πέμπτη, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα πουλούσε άλλα 11,5 εκατομμύρια μετοχές. Η αρχική αντίδραση ήταν πολύ αρνητική και η μετοχή έπεσε μέχρι τα 38 δολάρια, αργότερα όμως ανέκαμψε αφού η εταιρεία ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την πώληση των μετοχών, με μέση τιμή πώλησης τα 50,86 δολάρια. Με την ανάκαμψη αυτή γύρισε σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη του 80% από τα χαμηλά που είχε σημειώσει στην αρχή της συνεδρίασης. Οι διακυμάνσεις συνεχίστηκαν και η μετοχή έκλεισε την συνεδρίαση στα 51,31 δολάρια, 18% κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η εταιρεία με χαρά ενημέρωσε τους μετόχους της πως μετά τις πωλήσεις μετοχών που προαναφέραμε, από τις οποίες εισέπραξε σχεδόν 820 εκατομμύρια δολάρια, το σύνολο των εισπράξεων της από πωλήσεις μετοχών, μόνο στο φετινό δεύτερο τρίμηνο, έφθασε τα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα χρήματα της δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού της, ο οποίος είναι της τάξης των 5 δις δολαρίων, και να προχωρήσει σε επενδύσεις τώρα που οι κινηματογράφοι αρχίζουν και πάλι τη λειτουργία τους. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, από πέρυσι την άνοιξη, η εταιρεία έχει εκδώσει τόσο πολλές νέες μετοχές που ο αριθμός τους έχει δεκαπλασιαστεί. 

Πριν 12 μήνες ήταν κοντά στα 50 εκατομμύρια και τώρα είναι λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως, παρά το γεγονός πως μεγάλο μέρος των μετοχών πουλήθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω και από 5 δολάρια ανά μετοχή, από τον Ιανουάριο και μετά οι πωλήσεις γίνονται σε όλο και πιο ψηλές τιμές χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στην εταιρεία. Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στην σημερινό ενημερωτικό σημείωμα προς τους υποψήφιους αγοραστές των 11,5 εκατομμυρίων μετοχών, μέσα στο οποίο επίσης τονίζεται πως δεδομένης της τωρινής κατάστασης της εταιρείας, οι αγοραστές των μετοχών κινδυνεύουν με μεγάλες ζημιές, ακόμα και με ολική απώλεια της επένδυσής τους. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, η AMC αναγνωρίζει πως το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν φαίνεται να σχετίζεται με την πορεία της εταιρείας αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Με λίγα λόγια, η εταιρεία αναγνωρίζει πως βρίσκει την ευκαιρία να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση πουλώντας μετοχές σε όσους έχουν τη διάθεση να πάρουν το ρίσκο να τις αγοράσουν σε αυτές τις τιμές. Και κάνει πολύ καλά, ειδικά εφόσον με τα χρήματα που μαζεύει αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το ερώτημα είναι βέβαια απλό. 

Πού βρίσκει τόσους αγοραστές για τη μετοχή της; Τι τους δελεάζει; Σίγουρα δεν μπορεί να είναι η οικονομική της κατάσταση, αφού δεν είναι καλή, ούτε οι προοπτικές της, οι οποίες είναι ακόμα αβέβαιες. Μήπως είναι το δωρεάν ποπ κορν που υποσχέθηκε να δίνει στους μετόχους της που θα επισκεφθούν τους κινηματογράφους της, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εμπιστοσύνη που της δείχνουν; Ναι, αυτό έγινε πραγματικά, με επίσημη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου. Υποθέτουμε πως ούτε το ποπ κορν είναι τόσο δελεαστικό.

Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Πρόκειται για μία κλασσική περίπτωση χρηματιστηριακής ευφορίας όπου η συνεχής άνοδος της τιμής δημιουργεί προσδοκίες για συνέχισή της. Και βέβαια δεν πρόκειται μόνο για μικροεπενδυτές. Ο αρθρογράφος του Bloomberg Matt Levine μας θύμισε ένα «ρητό» του George Soros, ο οποίος έχει πει πως: «όταν βλέπω μία φούσκα, αγοράζω και εγώ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά». Προφανώς, κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ. Μπορεί οι μικροεπενδυτές να έχουν ξεκινήσει το «παιχνίδι» αλλά οι τεράστιοι όγκοι συναλλαγών και η εύκολη απορρόφηση της 20 εκατομμυρίων μετοχών που πούλησε η εταιρεία δείχνουν καθαρά πως πολλά «μεγάλα παιδιά» συμμετέχουν ενεργά σε αυτό. Όσο κερδίζουν, τόσο θα συνεχίσουν να παίζουν, και η μετοχή μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. 

Ήδη έχει ανέβει από τα 2 δολάρια των αρχών της χρονιάς κοντά στα 60 και η χρηματιστηριακή της αξία έχει εκτοξευθεί στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς, κάποια στιγμή η συνεχής άνοδος της AMC θα τελειώσει και θα δικαιωθούν επιτέλους οι αναλυτές που εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη. Είναι αδύνατον να πούμε πότε θα γίνει αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο όμως πως οι διάφοροι μεγάλοι παίκτες θα αποχωρήσουν πριν τους μικρούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της μεγάλης τους επιτυχίας, που τους κάνει να ξεχνούν βασικούς νόμους της φυσικής, όπως αυτούς της βαρύτητας. 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.