Έρχεται χρήμα και μεγάλες αποδόσεις στην Πληροφορική

Έρχεται χρήμα και μεγάλες αποδόσεις στην Πληροφορική

Ένα από τα λίγα καλά της πανδημίας είναι η βελτίωση της ταχύτητας των δικτύων καθώς και η ταχύτερη ψηφιοποίηση ενεργειών από τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις έως σύνθετες διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών.

Θεωρητικά το δυνητικό μέγεθος της αγοράς πληροφορικής με βάση τα ελληνικά δεδομένα δεν έχει ταβάνι λόγω υστέρησης της ανάπτυξης βασικών υποδομών αλλά και των χαμηλών σχετικά κεφαλαιουχικών επενδύσεων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολυετής κρίση στην Ελλάδα οδήγησε πολλές εταιρείες να αναστείλουν προγράμματα αναβαθμίσεων προκειμένου να εξοικονομήσουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν άλλες ανάγκες. Δεδομένου του ότι η βασική οικονομική οργάνωση στην Ελλάδα είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, το πεδίο ανάπτυξης είναι σημαντικό. Το οποίο μεταφράζεται σε έσοδα για όσες εταιρείες βρεθούν έγκαιρα τοποθετημένες να καλύψουν την ζήτηση.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στον χώρο της πληροφορικής. Η συγκέντρωση μικρών αλλά αξιόλογων εταιρειών κάτω από την ομπρέλα ισχυρότερων ομίλων εκτός από την αύξηση του αντικειμένου δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και καλύτερες προοπτικές κερδοφορίες.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται και στην αξία επιλεγμένων εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστηριακό ταμπό, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να παιρνουν θέσεις και να αναζητούν τους πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι εκτιμήσεις για το 2021

Το 2020, η αξία της αγοράς Πληροφορικής αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 2,7% και να κατέλθει στα €1,865 δισ. Τόσο το 2019, όσο και το 2018, η αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας ποσοστιαία 7,4% και 7% αντίστοιχα.

Ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών θα βρεθεί φέτος στη σκιά του COVID-19 και θα υποστεί μείωση, υποχωρώντας κατά 2,1% στα €1,661 δισ. (η αγορά είχε σημειώσει οριακή μείωση κατά 0,3% το 2019 και άνοδο κατά 2% το 2018).

Η εικόνα θα γίνει πιο αισιόδοξη το 2021, οπότε τόσο ο κλάδος Πληροφορικής, όσο και των Τηλεπικοινωνιών, θα δουν τη δυναμική τους να επανακάμπτει.

Η αγορά Πληροφορικής θα ενισχυθεί κατά 3,2% το 2021 έναντι του 2020, με την αξία της να ανέρχεται σε €1,923 δισ. Αντίστοιχα, ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών θα καταγράψει άνοδο 3,8%, φθάνοντας το € 1,725 δισ. Αυτά λέει ο ΣΕΠΕ, ο αρμόδιος φορέας που μετράει τις τάσεις του κλάδου της πληροφορικής στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά, στα κονδύλια με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί η Ελληνική Οικονομία για την επόμενη οικονομία προβλέπονται 2,1 δισ ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα υπάρχοντα προγράμματα τα οποία τρέχουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα διατεθούν κονδύλια που υπερκαλύπτουν κατά 1 φορά σχεδόν την υφιστάμενη αγορά. Οι εισροές αυτές είναι ανεξάρτητες από τον ιδιωτική κατανάλωση η οποία εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να επικαιροποιήσει τα συστήματα της.

Όπως και η αγορά των κατασκευαστικών εταιρειών έτσι και ο κλάδος πληροφορικής πέρασε από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία εξυγίανσης όπου οι αδύναμοι του κλάδου αποχώρησαν από την αγορά ή εξαγοράστηκαν.

Το πεδίο ανταγωνισμού επομένως των επιχειρήσεων είναι πιο υγιές, η πίτα αρκούντως μεγάλη και τα λάθη του παρελθόντος οδηγός για το τι δεν πρέπει να γίνει στην διαγωνιστική διαδικασία.

Εφόσον η συνθήκη αυτή τηρηθεί το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο για όλο τον κλάδο. Προς το παρόν αυτό το οποίο παρακολουθούμε είναι το μεγάλωμα δια της οριζοντίας οδού. Έπεται και το μεγάλωμα με την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.