Ελλάκτωρ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης

Ελλάκτωρ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης

Σελίδα γύρισε χθες, ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας που διεκδικεί για έναν ακόμη λόγο ξεχωριστή θέση στην ελληνική βιβλιογραφία του ελληνικού επιχειρείν. Κι αυτό επειδή στους κόλπους του φιλοξένησε με πλήρη επιτυχία το πρώτο proxy fight από απόσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πριν από μερικά χρόνια, το καλοκαίρι του 2018, τότε μέσω φυσικής παρουσίας, είχε πραγματοποιηθεί ένα ακόμη proxy fight μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση και της πλευράς των Δ.Κούτρα και Λεωνίδα Μπόμπολα, με τους τελευταίους να ηττώνται.

Σήμερα, μετά την επικράτηση στη χθεσινή γενική συνέλευση του ολλανδικού fund Reggeborgh, το κεφάλαιο των μετοχικών πολέμων στην Ελλάκτωρ, μοιάζει εκ πρώτης όψεως να έχει κλείσει. Στόχος όμως, είναι ο κατασκευαστικός όμιλος να γυρίσει πραγματικά σελίδα, να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό του με νέα έργα, να προσφέρει στους μετόχους του μία ικανοποιητική μερισματική απόδοση και να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» της χώρας και στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Εξάλλου, χώρος υπάρχει για…όλους, εάν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσω πόρων του ταμείου ανάκαμψης, θα δημοπρατηθούν έργα προϋπολογισμού άνω των 13 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως, αυτό, δηλαδή η ενίσχυση του ανεκτέλεστου της Ελλάκτωρ με νέα projects να υπήρξε μία από τις βασικές έγνοιες του Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ο οποίος, χθες, υποστήριξε ότι η επικράτηση των Ολλανδών δημιουργεί συνθήκες συγκέντρωσης στην ελληνική κατασκευαστική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η Reggeborgh έχει αποδείξει, από την μέχρι τώρα δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ότι κινείται με στρατηγικό σχέδιο και έχοντας μελετήσει σε βάθος τα νομικά θέματα. Χθες, δια του δικηγόρου της Γιώργου Σωτηρόπουλου διεμήνυσε ότι δεν υφίσταται ζήτημα καταστρατήγησης των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Το εγχείρημα πάντως, των Ολλανδών που τοποθέτησαν, χθες, νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Άρη Ξενόφο, θα κριθεί στην πράξη και θα φανεί εάν αποδώσει καρπούς σε περίπου ένα χρόνο, διάστημα ικανοποιητικό για να έχει δοκιμαστεί η νέα διοίκηση στην διεκδίκηση νέων και τη διαχείριση υφιστάμενων έργων.

Αυτό πάντως, που έχει προτεραιότητα για τους Ολλανδούς είναι η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία πιθανολογείται ότι θα είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτήν, ύψους έως 50,4 εκατ. ευρώ, που προτάθηκε από την διοίκηση Καλλιτσάντση. Ένα ακόμη, στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα διοίκηση αφορά την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με το προσωπικό της εταιρείας, το οποίο θα διοικείται από ένα εντελώς καινούργιο διοικητικό συμβούλιο. Κι αυτό δεδομένου ότι οι νικητές του proxy fight του 2018, οι Αναστ. και Δημήτρης Καλλιτσάντσης είχαν προέλθει από την μήτρα της Ελλάκτωρ.    

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στην αγορά, ο νικητής, το ολλανδικό fund έχει τη στήριξη των μετόχων της Ελλάκτωρ που προσβλέπουν σε ένα restart του ιστορικού κατασκευαστικού ομίλου. Έκανε εξάλλου, τα λιγότερα λάθη, σε σχέση με τον έτερο διεκδικητή του ελέγχου του ομίλου, δηλαδή την απελθούσα διοίκηση της εισηγμένης που είχε συμπράξει με τους επιχειρηματίες Μπάκο-Καϋμενάκη. Δίχως αμφισβήτηση, ορισμένες κινήσεις στη στρατηγική των τελευταίων, όπως η αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο επιχειρηματιών και της Pemanoaro για την αγορά του ποσοστού της (περίπου 20%) και η ανάκληση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσαν δώρο για τους αντιπάλους τους. Κάπως έτσι η επικράτηση των Ολλανδών είχε, ως ένα βαθμό, προδιαγραφεί, αλλά δεδομένου ότι…οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές, η προσοχή είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ.

Διαβάστε ακόμα:

Στους Ολλανδούς της Reggeborgh τα ηνία της Ελλάκτωρ - Το μήνυμα των μεγαλομετόχων Δ. Μπάκου - Ι. Καϋμενάκη