Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας το 2019

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας το 2019

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα και σε μισθωτούς ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους με την εφορία να στοχεύει στην είσπραξη ποσού ύψους  άνω των 7 δισ. ευρώ από κατασχέσεις και ελέγχους.

Όπως προαναφέρθηκε στο στόχαστρο των ελεγκτών της εφορίας μπαίνουν και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες των αρχών καθώς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στη μεγάλη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα. 

Ωστόσο, η μόδα του Airbnb, αλλά και η αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων βάζουν στο ελεγκτικό «κάδρο» τα φυσικά πρόσωπα για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζεται κατά βάση η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «η φοροδιαφυγή στα φυσικά πρόσωπα εντοπίζεται κυρίως σε εισοδήματα από μισθώματα ή αγοραπωλησίες ακινήτων». Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο της ΑΑΔΕ, κύριο μέσο εντοπισμού αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ως άνω ελέγχων.  Ειδικότερα για το 2019 σχεδιάζονται :

1. Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 ελέγχων από ΔΟΥ, ΦΑΕ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ.

2. Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

-σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα,

- σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης,

- σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ,

-σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

3. Διενέργεια τουλάχιστον 56.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.

4. Διενέργεια τουλάχιστον 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες

5. Διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία, εκ των οποίων τουλάχιστον:

– 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά,

– 11.500 σε καπνικά, –9.000 σε αλκοολούχα, 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα, 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα, και 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

6. Διενέργεια τουλάχιστον 20.000 ελέγχων δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου

7. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα διενεργήσουν ελέγχους σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών. Κατά τους ελέγχους αυτούς  που περιλαμβάνουν κυρίως ελέγχους για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, δεν θα καθίσταται γνωστή εκ των πρότερων η ιδιότητα των συνεργείων. Αποσκοπούν στην ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών και τον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων.

Κατά τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε γεωγραφικές περιοχές και κλάδους επιχειρήσεων με αυξημένη παραβατικότητα. Για το έτος 2019 θα πρέπει να διενεργηθούν συνολικά τουλάχιστον 11.500 έλεγχοι διακίνησης Οι έλεγχοι αυτοί θα εντατικοποιούνται ιδιαίτερα τις περιόδους των εορτών και την τουριστική περίοδο.