8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας τον Άι Βασίλη και την… παράδοση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας τον Άι Βασίλη και την… παράδοση

Η μελέτη των ιστορικών αποδόσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι πρέπει να περιμένουμε στο τρίμηνο που περιλαμβάνει το year-end-rally και το January effect. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από το κλείσιμο των βιβλίων των διαχειριστών και την επιλογή των επόμενων μετοχών φαβορί για τη χρονιά που θα ξεκινήσει.

Η προϊστορία δείχνει ότι τις περισσότερες φορές ο Νοέμβριος «φτιάχνει κλίμα» για τους επόμενους μήνες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Και είναι λογικό: Το window dressing του Δεκεμβρίου δεν είναι μια διαδικασία στατική, προϋποθέτει προετοιμασία και για αυτό ο Δεκέμβριος χρηματιστηριακά έχει ολοένα και πιο διαδικαστικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά η αγορά μπαίνει σε κατάσταση αδρανοποίησης με μικρές επιμέρους εξάρσεις. Μεσολαβούν διακοπές, αλλαγή έτους και οι δυνάμεις επιστρέφουν σύσσωμες και ετοιμοπόλεμες από Ιανουάριο.

Η επεξεργασία των αποδόσεων θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις περιόδους: Την απόδοση του Νοεμβρίου, το δίμηνο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου και το τρίμηνο από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς.

Ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε αυτές τις τρεις χρονικές περιόδους είναι επειδή ένα ράλι για να έχει συστημικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει διάρκεια. Το δίμηνο μας δίνει την εικόνα για το κλείσιμο του έτους και το τρίμηνο μας δίνει την εικόνα για τις ροές που εκδηλώνονται από τη νέα χρονιά.

Προκύπτει ότι ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας προθέσεων για το πως θα εξελιχθεί το μέλλον αφού 14 στις 22 φορές η απόδοση του μήνα συμπίπτει με την απόδοση στο τρίμηνο. Θα ήταν λάθος να επεκταθούμε σε χρονιές πριν το 2000 καθώς η ελληνική αγοράς απέκτησε μεγαλύτερο βάθος και ένα πιο διεθνοποιημένο προφίλ μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Οι διαχειριστές στο τέλος της χρονιάς θα κλειδώσουν το μπόνους της απόδοσης του χαρτοφυλακίου τους επομένως έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν μια ανοδική αγορά. Μέχρι στιγμής το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη κοντά στο 13% από την αρχή της χρονιάς και ο Νοέμβριος είναι στο +2% με 30 μετοχές από το σύνολο να εμφανίζουν αρνητική απόδοση. Οι πιθανότητες φαίνεται ότι είναι με το μέρος των Ταύρων, μένει να το δούμε και στην πράξη.

Τι δείχνει η προϊστορία από το 1999 έως το 2020

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.