Αύξηση Κεφαλαίου Πειραιώς: Όλα τα σενάρια των αποτιμήσεων - Γιατί αξίζει να μπει κανείς

Αύξηση Κεφαλαίου Πειραιώς: Όλα τα σενάρια των αποτιμήσεων - Γιατί αξίζει να μπει κανείς

Τώρα που έγιναν γνωστοί οι όροι της Αύξησης Κεφαλαίου μπορεί να γίνει μια γρήγορη αξιολόγηση για το αν αξίζει να μπει κανείς στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η τελική απόφαση της αύξησης ανέβηκε σε επίπεδα κεφαλαίων στα 1,2  -1,38 δισ. ευρώ και αυτό κατά την γνώμη του γράφοντος είναι καλό γιατί φαίνεται ότι η επιδίωξη είναι ο ισολογισμός να τελειώσει μια και καλή με τις εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων και να έρθει κοντά στους μέσους όρους της Εθνικής και της Eurobank που είναι οι προχωρημένες στην πρόοδο μείωσης των κόκκινων δανείων.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς «καθαρίζει» και με την άσκηση των τεστ αντοχής αφού πριν τις τιτλοποιήσεις του 2021 θα έχει δείκτες βασικών κεφαλαίων στο 16,9%.

Ο μέτοχος που θα αγοράσει στο εύρος 1 - 1,15 ευρώ πρακτικά αγοράζει ενσώματη καθαρή θέση μεταξύ 0,25 και 0,29 της αξίας της. Η σχέση αυτή προκύπτει από τη μείωση των κεφαλαίων κατά 4,1 δισ. ευρώ που είναι το κόστος των επόμενων δύο τιτλοποιήσεων συν το κέρδος από α) την πώληση των POS β) την πώληση ελληνικών ομολόγων και γ) το προ προβλέψεων εισόδημα που θα κατεβάσει στην τελική γραμμή η τράπεζα το 2021.

Δεδομένου ότι Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε μια σχέση προσαρμοσμένης αποτίμησης στο 0,50x και 0,57x για τις επόμενες τιτλοποιήσεις με NPEs σε μονοψήφιο νούμερο το δυνητικό περιθώριο έως το 0,5x κυμαίνεται από 95 έως 78%. 

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και όλες τις προσαρμογές για τον υπολογισμό της ενσώματης καθαρής θέσης ο δείκτης των βασικών κεφαλαίων θα υποχωρήσει στο 12% ωστόσο θα υποχωρήσουν και οι ελάχιστες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σημαντικής μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το κόστος των απομειώσεων θα αποκλιμακωθεί αισθητά στις 60 με 70 μονάδες από 170 μονάδες βάσης που ήταν σχεδόν το 2020. Τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να ανασάνουν ανεβαίνοντας στα 500 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα ενώ η τράπεζα εκτιμά στο κοντινό μέλλον κερδοφορία ίσης με το 5% της ενσώματης καθαρής θέσης άρα όχι λιγότερη από 250 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Ακόμα και σε αυτή τη μέτρηση τα καθαρά κέρδη δίνουν μονοψήφιο πολλαπλασιαστή ο οποίος είναι αρκούντως ικανοποιητικός δεδομένου του επαναλαμβανόμενού χαρακτήρα των κερδών.

Για όσους έχουν μετοχές της τράπεζας η συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει να είναι η πρώτη τους επιλογή. Θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη συμμετοχή τους ως μια υπόθεση που θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει σωστά για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Στην περίπτωση της Πειραιώς ο χρόνος από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.