«Αντέχουν» οι πωλήσεις κατοικιών της ΤΕΜΕΣ

«Αντέχουν» οι πωλήσεις κατοικιών της ΤΕΜΕΣ

Ανθεκτικότητα εμφανίζει ο τομέας των πωλήσεων κατοικιών της ΤΕΜΕΣ, η οποία, πρόσφατα, ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Lamda Development. Η εν λόγω συμφωνία, που είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου.

Οι πολυτελείς κατοικίες

Πέραν όμως, του πρόσφατου deal των δύο εταιρειών, η ΤΕΜΕΣ, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας εμφανίζεται καλά τοποθετημένη στην αγορά πολυτελών κατοικιών. Μία κατηγορία του real estate που έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα έναντι της πανδημίας, κάτι που πιστοποιούν όσοι αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δέχεται σειρά αιτημάτων από εύπορους Έλληνες αλλά και ξένους για την κατασκευή με τις επιθυμητές προδιαγραφές υπερπολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΤΕΜΕΣ, στην οικονομική έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2019, κάνει λόγο για σταθερή ροή εσόδων όχι μόνο από την πώληση ολοκληρωμένων, ετοιμοπαράδοτων κατοικιών, οικοπέδων και ξενοδοχειακών κατοικιών. Αλλά και από τη δραστηριότητα της διαχείρισης της διαδικασίας κατασκευής κατοικιών και την παροχή υπηρεσιών προς τις κατοικίες που έχουν πωληθεί (serviced houses). Η ΤΕΜΕΣ διαθέτει προς πώληση οικόπεδα σε ορισμένες γειτονιές του Navarino Dunes, όπως και μονάδες κατοικιών στο The Westin. Άλλωστε, το 2019 η ΤΕΜΕΣ είχε έσοδα 20,9 εκατ. ευρώ από την διάθεση επενδυτικών ακινήτων από 15,9 εκατ. το 2019.

Τρεις νέες περιοχές

Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει τρεις άξονες.

Ο πρώτος αφορά την περαιτέρω επέκτασή της στην Μεσσηνία όπου το επενδυτικό σχέδιό της είναι ύψους 250 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στη δημιουργία τριών νέων περιοχών  στο Costa Navarino, το Navarino Hills, το Navarino Waterfront και το Navarino Bay. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, το Navarino Waterfront που θα διαθέτει παραθαλάσσια αγορά, κατά το πρότυπο παράκτιας κωμόπολης, και Navarino Bay, όπου βρίσκεται το 18 οπών γήπεδο γκολφ, αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2021 και ύστερα.

Να διευκρινίσουμε πως οι, εν λειτουργία, αναπτύξεις της εταιρείας στο Costa Navarino περιλαμβάνουν δύο πολυτελή ξενοδοχειακά θέρετρα στο Navarino Dunes (με συνολικά 766 κλειδιά) και δύο γήπεδα γκολφ επώνυμου σχεδιαστή, το The Dunes Course και το The Bay Course.

Ο δεύτερος πυλώνας της ΤΕΜΕΣ περιλαμβάνει την μετατροπή του Χίλτον σε μικτής χρήσης ξενοδοχείο, ενώ τα υφιστάμενα δωμάτια θα μετατραπούν σε μίγμα πολυτελών κατοικιών και δωματίων υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs με εστιατόρια διακεκριμένων brands, clubs υγείας και ευεξίας, χώροι γυμναστηρίου, spa και πισίνα. Ακόμα, σε μέρος των δημόσιων και συνεδριακών χώρων θα αναπτυχθούν εμπορικοί χώροι (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής.

Το τρίτο πεδίο στο οποίο δίνει έμφαση η εταιρεία περιλαμβάνει την εξαγορά και ανάπτυξη την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τρίτους. Αυτό είναι και το υπόβαθρο της συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ με την  Lamda Development για την από κοινού ανάπτυξης ξενοδοχείων στο Ελληνικό.

Τα μεγέθη του 2019

Κατά τη χρήση του 2019, η ΤΕΜΕΣ, σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε έσοδα 99,8 εκατ. ευρώ από 71,4 εκατ. ευρώ, κέρδη μετά από φόρους 24,1 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 45 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 392,7 εκατ. ευρώ.  Για φέτος, λόγω της πανδημίας η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδα από υπηρεσίες φιλοξενίας θα μειωθούν κατά 55%. την μείωση των εσόδων από υπηρεσίες φιλοξενίας. Έχει επίσης, προχωρήσει σε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες για τη μεταφορά πληρωμής χρεολυσίων που ήταν καταβλητέα το 2020, στη λήξη των δανείων, η οποία είναι μετά το 2024.