8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Lamda Development: Στρατηγική συμφωνία με ΤΕΜΕΣ - Επένδυση 300 εκατ. για δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Lamda Development: Στρατηγική συμφωνία με ΤΕΜΕΣ - Επένδυση 300 εκατ. για δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας προχώρησαν η Lamda Development και η ΤΕΜΕΣ για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σύμπραξη η οποία έρχεται να υλοποιήσει το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ανάπτυξη των μονάδων, η οποία τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της απόκτησης της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda Development, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).

«Το Ελληνικό είναι ένα μοναδικό έργο, ένα έργο παγκόσμιου βεληνεκούς, το οποίο θα αποτελέσει σύμβολο της μετάβασης της χώρας μας σε μια νέα εποχή. Σε αυτό το "ταξίδι" υλοποίησης του οράματός μας για το Ελληνικό, που έχει ήδη ξεκινήσει, θέλουμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους σε κάθε τομέα. Είμαστε, λοιπόν, περήφανοι που έχουμε συνοδοιπόρο μας την ΤΕΜΕΣ, μια κορυφαία εταιρεία με μοναδική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και λειτουργία πολυτελών τουριστικών, οικιστικών και ξενοδοχειακών μονάδων και προορισμών, η οποία έχει πετύχει να εδραιώσει ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

«Είναι χαρά και τιμή μας να συνεργαστούμε με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development, και να γίνουμε μέρος του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη χώρα μας. Με τη Lamda Development μοιραζόμαστε κοινές αξίες για βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε και εμείς, μαζί με τις άλλες σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται στην περιοχή, ώστε να καθιερωθεί το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα μεταξύ των πιο ποιοτικών προορισμών στην Ευρώπη, προσθέτοντας αξία για την κοινωνία, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας», ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΤΕΜΕΣ, κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.

Ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών - Την άνοιξη του 2021 ξεκινούν τα έργα διαμόρφωσης και αξιοποίησης της έκτασης

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Tsomokos και του Fortune Greece ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου επεσήμανε πως οι πρόδρομες εργασίες κατεδάφισης υφισταμένων κτισμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, ολοκληρώθηκαν και σύντομα ξεκινά και η περίφραξη της έκτασης.

Τα έργα αξιοποίησης και διαμόρφωσης του επενδυτικού σχεδίου ξεκινούν την άνοιξη και θα αφορούν μεταξύ άλλων πολλά έργα υποδομών, αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου. Θα έχει προηγηθεί στο πρώτο δίμηνο του έτους η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το Δημόσιο.

Ο κ. Αθανασίου έδωσε έμφαση στη υλοποίηση των έργων σε ένα ευρύτατο φάσμα υποδομών, μεταξύ των οποίων στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, όπου τα θα υλοποιηθούν με δίκτυα 5G αλλά και την ενσωμάτωση λειτουργιών του Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) .

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του έργου τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλα τα κεφάλαια τόσο με την αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας, την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου με την τεράστια συμμετοχή περισσοτέρων των 10.000 ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, ενώ πολύ σύντομα ολοκληρώνονται και οι δανειακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου το έργο αποτελεί πόλο επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, αντίστοιχο του οποίου δεν θα έχουμε ξαναδεί, ενώ επισήμανε επίσης ότι στα αμέσως επόμενα 4 με 5 χρόνια η υλοποίηση του έργου θα ρίξει στην οικονομία κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος γενικότερα στους τομείς όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες για επενδύσεις στην χώρα μας ο κ.Αθανασίου εστίασε στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και συγκεκριμένα της κατασκευής οικιστικών συγκροτημάτων.