Αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού οι κινήσεις της Τουρκίας

Αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού οι κινήσεις της Τουρκίας

Ως αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τις τουρκικές ενέργειες, κληθείς να σχολιάσει σήμερα, στο περιθώριο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, τη νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι η Τουρκία τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για την επίσκεψη του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου, μαζί με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για απόπειρα της τουρκικής πλευράς να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων είχε καταθέσει πρόταση που έθετε την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα παράνομη γεώτρηση προχωρά η Τουρκία, παρατείνοντας με Navtex τη δέσμευση περιοχής στην κυπριακής ΑΟΖ αδιαφορώντας για τα μηνύματα των ΗΠΑ και τις διεθνείς αντιδράσεις.

Ειδικότερα, με την Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Άγκυρα ανανεώνει την παράνομη δέσμευση της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).