Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Ισπανών αγροτών ανακοίνωσαν σήμερα (30/01) ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των Ευρωπαίων αγροτών, με μία σειρά κινητοποιήσεων στο σύνολο της χώρας τις προσεχείς εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, τίθεται σε εφαρμογή η «πολιορκία του Παρισιού» για την οποία μιλούσαν από χθες (29/01) οι Γάλλοι αγρότες. Μπλόκα με εκατοντάδες τρακτέρ σε κεντρικούς άξονες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετές ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως στη Γαλλία όπου οι αγρότες αποκλείουν από τη Δευτέρα με τα τρακτέρ τους οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά.
Απέναντι σε αυτή την κινητοποίηση, το συνδικάτο Asaja δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να συμμετάσχει στο κίνημα.
«Οι Ισπανοί αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα με τους Γάλλους αγρότες, είπε ο πρόεδρός του Πέδρο Μπαράτο, για τον οποίο «η ισπανική ύπαιθρος ήταν αρκετά παραμελημένη».
Η Ισπανία είναι μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία οι μεγαλύτερες γεωργικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η χώρα, που παράγει ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται στην ΕΕ, είναι αντιμέτωπη ωστόσο εδώ και τρία χρόνια με μια ιστορική ξηρασία που έχει αποδυναμώσει μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και έχει προκαλέσει πτώση της σοδειάς, ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής και των δημητριακών.
Ισπανία
«Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και στην Ισπανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ματαίωση και δυσφορία, λόγω κυρίως της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν σε κοινή ανακοίνωση οι ενώσεις, Asaja, UPA και Coag.
Οι τρεις οργανώσεις, που δεν διευκρινίζουν προς το παρόν τις ακριβείς ημερομηνίες των κινητοποιήσεών τους, λένε πως θέλουν έναν «μετριασμό και απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ, Ισπανίας και ισπανικών περιφερειών».
«Οι Ευρωπαίοι αγρότες μάχονται εναντίον μιας απορυθμισμένης αγοράς που εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλή τιμή, που ρίχνουν τις τιμές των τροφίμων στην ΕΕ και στην Ισπανία», υπογραμμίζουν οι τρεις οργανώσεις που εκπροσωπούν πλειοψηφικά τους Ισπανούς αγρότες.
«Αυτά τα εξωκοινοτικά προϊόντα δεν σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και είναι πηγή ενός αθέμιτου ανταγωνισμού που απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ισπανία και την Ευρώπη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Γαλλία
Εκατοντάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από τον Nότο αλλά και τον Bορρά με κατεύθυνση την πρωτεύουσα. Με 40 χλμ την ώρα, περίπου 300 τρακτέρ ξεκίνησαν χαράματα από τον Nότο, ενώ από την περιοχή του Μποβέ βόρεια, που είναι πολύ πιο κοντά, άρχισαν να στήνουν μπλόκα από τις 14:00 τοπική ώρα, όταν έφτασαν στις εισόδους της πρωτεύουσας.
Στόχος των αγροτών είναι όχι μόνο να μπλοκάρουν 8 άξονες που οδηγούν στο Παρίσι, αλλά κυρίως να μπλοκάρουν την αγορά «Ρενζίς», μερικά χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες αγορές φρέσκων προϊόντων στον κόσμο. Η αγορά αυτή θρέφει τα 12 εκατομμύρια των Παριζιάνων «και εάν χρειαστεί να λιμοκτονήσουν για 3-4 μέρες, δεν πειράζει» λένε οι αγρότες.
Δεν το ακούει όμως με τον ίδιο τρόπο ο υπουργός Eσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, που κινητοποίησε 15.000 αστυνομικούς για την προστασία Παρισιού και Λυόν και έβαλε σαν κόκκινες γραμμές: «απαγόρευση στο πέρασμα των αγροτών εντός της πρωτεύουσας και απαγόρευση στα μπλόκα σε Ρενζίς και αεροδρόμια». Δυο αύρες της χωροφυλακής τοποθετήθηκαν ήδη από χθες έξω από την αγορά Ρενζίς σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο, που κατά τη διάρκεια του πρωινού εξελίχθηκαν χωρίς πρόβλημα.
Οι αγρότες από τις μεγαλύτερες αποστάσεις του νότου θα φτάσουν αναγκαστικά στο Παρίσι αύριο, μέρα συμβολική γι’ αυτούς, αφού στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι μερίδα των αγροτών, αυτοί μάλιστα που ξεκίνησαν πρώτοι τη διαμαρτυρία (μπλόκο Carbonne νoτιοδυτικά στην Οξιτανία) δεν συμμετέχουν στην εν λόγω πορεία προς το Παρίσι.
Ο δε επικεφαλής της αρχικής αυτής πρώτης κινητοποίησης, που ήταν αυθόρμητη εκτός συνδικάτων, ο κτηνοτρόφος Ζερόμ Μπαϊλέ κατηγορήθηκε για «προδοσία» για τη μη συμμετοχή του. Φούντωσαν μάλιστα υπόνοιες και υποψίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πουλήθηκε» στην κυβέρνηση για να λύσει το μπλόκο. Μια ατμόσφαιρα που κάνει πολλούς να μιλούν για ένα πρώτο ρήγμα στο κίνημα των αγροτών.
Αμυνόμενος ο ίδιος ο Μπαϊλέ εξήγησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση BFM ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μεταβεί στο μπλόκο τους φέρνοντας απαντήσεις για τρία βασικά θέματα:
- τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο ντίζελ
- την εξασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης για τις αρρώστιες στα ζώα
- μείωση της γραφειοκρατίας
«Μετέβη και είχαμε τις απαντήσεις. Έπρεπε και εγώ να κρατήσω τον λόγο μου» είπε και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε με το να πάρουν τη σκυτάλη τα συνδικάτα, εμείς πάντως παρακολουθούμε τη συνέχεια για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν και εάν δεν κρατήσουν τον λόγο τους, τότε θα δείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».