Θρήνος και οργή στην Ινδονησία - Πώς συνέβη η ανείπωτη τραγωδία
AP
AP

Θρήνος και οργή στην Ινδονησία - Πώς συνέβη η ανείπωτη τραγωδία

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη από την ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία με τουλάχιστον 125 νεκρούς και πάνω από 320 τραυματίες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα. 

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους 174, όμως σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. 

Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Όποιος και να είναι ο τραγικός απολογισμός, αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η τραγωδία του Σαββάτου είναι η πιο θανατηφόρα από το 1964 όταν στον αγώνα Περού – Αργεντινή είχαν χάσει τη ζωή τους 328 άτομα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν στο γήπεδο «Kanjuruhan Stadium» έγινε όταν πανικόβλητοι οπαδοί ποδοπατήθηκαν και συνετρίβησαν προσπαθώντας να γλυτώσουν από τα επεισόδια που ξέσπασαν.

Οι οργισμένοι οπαδοί της ηττημένης γηπεδούχου ομάδας μετά τη λήξη του αγώνα εισέβαλαν στο γήπεδο στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας το βράδυ του Σαββάτου και οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, προκαλώντας ταραχή και ασφυξία, είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα. 

«Είχε επικρατήσει αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται σε αξιωματικούς και κατέστρεφαν αυτοκίνητα», προσθέτοντας ότι η καταστροφή έγινε όταν οι οπαδοί τράπηκαν σε φυγή προς μια πύλη εξόδου.

Βίντεο από τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια έδειξαν οπαδούς να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο στο στάδιο στο Μαλάνγκ μετά την ήττα της Arema FC με 3-2 από την Persebaya Surabaya. 

Οι εικόνες έδειχναν ανθρώπους που φαινόταν να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους να παρασύρονται και να ποδοπατούνται από άλλους οπαδούς.

Ο επικεφαλής ενός εκ των νοσοκομείων της περιοχής είπε στο Metro TV ότι ορισμένα από τα θύματα είχαν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις και ότι στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ένα πεντάχρονο παιδί.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο είπε ότι οι αρχές πρέπει να αξιολογήσουν διεξοδικά την ασφάλεια στους αγώνες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτή θα είναι «η τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία στο έθνος». Διέταξε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας να αναστείλει όλους τους αγώνες στην BRI Liga 1, την 1η κατηγορία ποδοσφαίρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε στην Arema να φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες για το υπόλοιπο της σεζόν.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας θα διερευνήσει την ασφάλεια στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, δήλωσε ο επίτροπός της στο Reuters.

Εκατοντάδες οπαδοί, φορώντας μαύρες φανέλες, έκαναν αγρυπνία με κεριά το βράδυ στο Gelora Bung Karno, το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο της Ινδονησίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, για τα θύματα της καταστροφής. Τραγούδησαν τραγούδια που συνέθεσαν για να φτιάξουν τη διάθεση των θλιμμένων οπαδών.

Το ποδόσφαιρο στην Ινδονησία

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ινδονησία, που πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA U20 τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Είναι επίσης μία από τις τρεις χώρες που είναι υποψήφιες για να διοργανώσουν το Ασιατικό Κύπελλο της επόμενης χρονιάς.

Ο επικεφαλής της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σάιχ Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ Αλ Χαλίφα δήλωσε ότι «είναι βαθιά σοκαρισμένος και λυπημένος από τα τραγικά νέα από την ποδοσφαιρόφιλη Ινδονησία», εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Η πιο γνωστή αντιπαλότητα είναι μεταξύ των ομάδων Persija Jakarta και Persib Bandung. Σε αρκετά ματς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, πολλές από τις οποίες θανατηφόρες. Το 2018, ένας υποστηρικτής της Persija Jakarta ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οπαδούς της Persib Bandung.

Το ποδόσφαιρο της Ινδονησίας έχει ταλαιπωρηθεί από περιστατικά βίας και σε διεθνές επίπεδο. Το 2019, κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί φέτος στο Κατάρ, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.

Στοιχεία από την οργάνωση ποδοσφαίρου της Ινδονησίας, Save Our Soccer, έδειξαν ότι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με αγώνες τα τελευταία 28 χρόνια.