Spiegel για πατέντες: Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τα εμβόλια

Spiegel για πατέντες: Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τα εμβόλια

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που πράγματι αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το Spiegel. Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό προσπαθεί να εξηγήσει στο εκτενές ρεπορτάζ του, τι διακινδυνεύεται, αν αρθούν οι πατέντες, ιδιαίτερα για τις γερμανικές εταιρείες Biontech και CureVac, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. Γιατί η τεχνολογία αυτή υπόσχεται καινοτόμες προοπτικές εξέλιξης και σε άλλους νευραλγικούς τομείς, εκτός των εμβολίων, σημειώνει το περιοδικό.

«Για τους Ευρωπαίους διακυβεύονται πολλά», τονίζει επίσης το Spiegel, ενώ παράλληλα αναφέρεται, βασιζόμενο σε πληροφορίες, στο φόβο της Κομισιόν ότι ο μοναδικός «παίκτης» που θα βγει κερδισμένος από την άρση των πατεντών θα είναι εντέλει το Πεκίνο. Επιπρόσθετα, το Spiegel σχολιάζει την «διπλή ηθική» των ΗΠΑ, η οποία στηρίζει την άρση των πατεντών αλλά παράλληλα επιλέγει να μπλοκάρει εξαγωγές εμβολίων, σε μια κίνηση εθνικισμού.

Στο άρθρο του Spiegel, του οποίου τα κύρια σημεία θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, μπορεί κανείς ενδεχομένως να εντοπίσει κάποιους από τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν χτες τη γερμανική κυβέρνηση, να αρνηθεί ως επί τω πλείστον να στηρίξει την πρόταση Μπάιντεν.

Η κίνηση κάποιων μικρών εταιρείων, όπως η Biontech, να βασιστούν στην mRNA τεχνολογία για την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, δεν αντιμετωπίστηκε στην αρχή ως πολλά υποσχόμενη, αναφέρει το Spiegel, το οποίο γράφει ότι αρχικά θεωρούνταν ασφαλέστερο να βασιστεί κανείς σε μεγάλες εταιρείες και γνωστές διαδικασίες. Koινώς: Στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο διαγωνισμός ανέδειξε «εκπληκτικά γρήγορα και ξεκάθαρα» ως νικητές τους «νεοφερμένους», τονίζει το Spiegel, ισχυριζόμενο ότι το αργότερο μέχρι το επόμενο έτος το mRNA θα καθιερωθεί «ως η κυρίαρχη μέθοδος παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως». Όπως υπογραμμίζει το Spiegel «τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά, απλούστερα και ασφαλέστερα».

Ωστόσο, η τεχνολογία mRNA, στην οποία βασίζουν τα εμβόλιά τους, εκτός από την αμερικανική εταιρεία Moderna και δυο γερμανικές εταιρείες, η Biontech και η CureVac, αποτελεί μια «τεράστια αγορά», που δεν περιορίζεται μόνο στα εμβόλια κατά της Covid-19, παρατηρεί το Spiegel. «Έχουν επίσης ξεκινήσει εργασίες για εφαρμογές mRNA κατά της γρίπης, του AIDS, του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών», τονίζει το περιοδικό, θέτοντας σε αυτό το σημείο το (ρητορικό) ερώτημα, αν αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή μια νέα, μελλοντική βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, στην οποία επιτέλους, θα ηγείται Γερμανία.

Το Spiegel συνεχίζει, λέγοντας αυτό που ενδεχομένως, πολλοί σκέφτονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία:

«Μετά από δεκαετίες στην οποία η εγχώρια φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην παγκόσμια αγορά, οι γερμανικές εταιρείες όχι μόνο έχουν μεγάλες ελπίδες για έλεγχο της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και υψηλές προσδοκίες βιομηχανικής πολιτικής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Μέλλον, made in Germany, πότε υπήρξε αυτό την τελευταία φορά σε μια τέτοια διάσταση;»

Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τα εμβόλια, ενώ όλο αυτό που γίνεται αφορά συνολικά την τεχνολογία mRNA, υπογραμμίζει το Spiegel, ενώ αναφέρει ότι συγκεκριμένα για τους Ευρωπαίους διακινδυνεύονται πολλά. «Η ΕΕ φοβάται ότι θα χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την τεχνολογία στο σύνολό της. Σε τελική ανάλυση, ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήγει σε κινεζικά και ρωσικά εταιρικά εργαστήρια;», γράφει το περιοδικό.

Spiegel: Φόβος της ΕΕ ότι η μόνη κερδισμένη από την άρση των πατεντών θα είναι η Κίνα

«Από την πλευρά της Επιτροπής της ΕΕ, υπάρχει μόνο ένας κερδισμένος από μια ταχεία άρση των πατεντών: το Πεκίνο. Η εγκατάλειψη του πλεονεκτήματος γνώσης στην τεχνολογία mRNA θα ωφελήσει πρωτίστως την κινεζική φαρμακευτική βιομηχανία, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών: 'Η ηγεσία του κόμματος του Πεκίνου φωνάζει φυσικά ζήτω'».

Και έτσι, η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει έτσι απλά τη θέση της στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής για την υγεία στη Ρώμη στο τέλος του μήνα, γράφει το γερμανικό περιοδικό, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν παραχωρήσεις για την πνευματική ιδιοκτησία μόνο εάν οι ΗΠΑ είναι επίσης πρόθυμες να συμβιβαστούν, για παράδειγμα σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων ή την απελευθέρωση προμηθειών». «Οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν πρόσφατα τη διεθνή προμήθεια εμβολίων με μη συγκαλυμμένο εθνικισμό. Επομένως, η στάση των Αμερικανών θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ένα εκπληκτικό δείγμα διπλής ηθικής», τονίζει το Spiegel.