Πληθαίνουν οι πόλεις που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Κίνα

Πληθαίνουν οι πόλεις που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Περισσότερες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ουρούμτσι, ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιορισμών του κορονοϊού, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καταστήσει πιο στοχευμένη και λιγότερο δαπανηρή την αντιμετώπιση της πανδημίας μετά τις άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Ουρούμτσι, όπου ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις, θα ανοίξει ξανά εμπορικά κέντρα, αγορές, εστιατόρια και άλλους χώρους από τη Δευτέρα, δήλωσαν οι αρχές, τερματίζοντας τα αυστηρά lockdown μετά από μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, μια φονική πυρκαγιά στο Ουρούμτσι πυροδότησε δεκάδες διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών λόγω COVID σε περισσότερες από 20 πόλεις, αφού ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι τα θύματα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φωτιά επειδή η πολυκατοικία τους ήταν κλειδωμένη.

Οι διαδηλώσεις ήταν μια άνευ προηγουμένου επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από το 2012, όταν ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία.

Έκτοτε, πολλές πόλεις ανακοίνωσαν άρση των lockdown, περιορισμό των υποχρεωτικών τεστ αλλά και χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής για τον κορονοϊό, Σαν Τσουλάν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε «αντέξει τη δοκιμασία» του Covid-19 και ότι η Κίνα βρίσκεται πλέον σε μια «νέα κατάσταση».

Η Κίνα πρόκειται να περιορίσει σε όλο το έθνος την υποχρεωτικούς ελέγχους επιτρέποντας παράλληλα σε θετικά κρούσματα και στενές επαφές τους να απομονωθούν στο σπίτι υπό ορισμένες συνθήκες.

Άρση περιορισμών

Επί της παρούσης τα βήματα προς την άρση των περιορισμών αποκλίνουν από περιοχή σε περιοχή.

Οι άνθρωποι στη Ζενγκζού, την πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, δεν θα χρειάζεται πλέον να δείχνουν τα αποτελέσματα των τεστ COVID για να χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς, ταξί και για να επισκέπτονται «δημόσιες περιοχές».

Τα καραόκε μπαρ, τα σαλόνια ομορφιάς, τα ίντερνετ καφέ και άλλοι χώροι εσωτερικών χώρων μπορούν να ανοίξουν ξανά, αλλά προϋποθέτουν την επίδειξη αρνητικού τεστ 48ωρου.

Στη Σαγκάη από τη Δευτέρα δεν θα απαιτείται πλέον αρνητικό τεστ για τον COVID για να χρησιμοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και για την επίσκεψη πάρκα.

Αλλού, τόσο η Νανίνγκ, πρωτεύουσα της νότιας περιοχής Γκουανγκσί και η Γουχάν, η κεντρική πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία το 2019, ακύρωσε την Κυριακή την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID για χρήση του μετρό.

Η συνοικία Χαϊζού της Γκουανγκζού, η οποία γνώρισε βίαιες συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, δήλωσε την Κυριακή ότι εφεξής συμβουλεύει τα άτομα χωρίς συμπτώματα COVID να μην υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον ιό, εκτός εάν ανήκουν σε ορισμένες ειδικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή ή σε αυτούς με κόκκινο ή κίτρινο κωδικό.

Το Σάββατο στο Πεκίνο, οι αρχές δήλωσαν ότι η αγορά φαρμάκων για τον πυρετό, τον βήχα και τον πονόλαιμο δεν απαιτεί πλέον καταγραφή. Ο περιορισμός είχε επιβληθεί επειδή οι αρχές πίστευαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το φάρμακο για να κρύψουν τις λοιμώξεις από τον COVID.

Προκλήσεις

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ηλιακιακών ομάδων. Μάλιστα μόνο το 40% των άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστική δόση του εμβολίου. Την ίδια στιγμή λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων, είναι επίσης μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης νόσησης.

Παράλληλα, το σύστημα Υγείας της Κίνας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και πριν την έλευση της πανδημίας. Το ξέσπασμα των κρουσμάτων που καταγράφηκε την άνοιξη στο Χονγκ - Κονγκ (το οποίο έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας της χώρας) είναι μία μόνο απτή απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί αν η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν γίνει με σωστό τρόπο.

«Υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ, παρά το σχετικά μικρό ξέσπασμα», δήλωσε ο Μάρτιν Χίμπερτ, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

«Ενώ τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι πολύ λιγότερο σοβαρό από τη Δέλτα, έχουμε δει στο Χονγκ Κονγκ πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι,  όπου δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης και περιορισμένοι εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι».

Συγκεκριμένα στο εν λόγω ξέσπασμα, τα ποσοστά θανάτων στους ηλικιωμένους ήταν αντίστοιχα με αυτά του πρώτου κύματος στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα:

Φόβοι για αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στην Κίνα