Φόβοι για αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στην Κίνα
Guardian

Φόβοι για αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στην Κίνα

Ανησυχίες για πολλαπλούς θανάτους στην Κίνα εγείρονται από τους ειδικούς, μετά την απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιορισμών, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες εν συναρτήσει με το αδύναμο σύστημα Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής για τον κορονοϊό, Σαν Τσουλάν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε «αντέξει τη δοκιμασία» του Covid-19 και ότι η Κίνα βρίσκεται πλέον σε μια «νέα κατάσταση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε αναφέρει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη, από την προηγούμενη, Δέλτα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το πρόβλημα είναι ότι το Πεκίνο δεν έχει καθαρή εικόνα για τον αντίκτυπο της Όμικρον, με αποτέλεσμα η χώρα να μην είναι καλά προετοιμασμένη για ένα κύμα θανατηφόρων λοιμώξεων του Covid που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα.

«Η Κίνα όφειλε να βρει μια διέξοδο από την επικρατούσα κατάσταση. Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για αυτούς να μπορούν να υποστηρίζουν ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με κάποιο τρόπο που διευκολύνει το άνοιγμα», δήλωσε η Λίντα Μπολντ, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Με την Όμικρον, σίγουρα από τις μελέτες, μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή μείωση στη σοβαρότητα της νόσου, αλλά όχι τεράστια», πρόσθεσε.

Η Όμικρον αποδείχτηκε λιγότερο θανατηφόρα καθώς εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Βρετανία, αλλά όταν επικράτησε, περίπου το 95% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κάποια μορφή αντισωμάτων από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπόλντ.

Χαμηλοί εμβολιασμοί και αδύναμο σύστημα Υγείας

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ηλιακιακών ομάδων. Μάλιστα μόνο το 40% των άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστική δόση του εμβολίου. Την ίδια στιγμή λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων, είναι επίσης μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης νόσησης.

Παράλληλα, το σύστημα Υγείας της Κίνας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και πριν την έλευση της πανδημίας. Το ξέσπασμα των κρουσμάτων που καταγράφηκε την άνοιξη στο Χονγκ - Κονγκ (το οποίο έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας της χώρας) είναι μία μόνο απτή απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί αν η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν γίνει με σωστό τρόπο.

«Υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ, παρά το σχετικά μικρό ξέσπασμα», δήλωσε ο Μάρτιν Χίμπερτ, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

«Ενώ τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι πολύ λιγότερο σοβαρό από τη Δέλτα, έχουμε δει στο Χονγκ Κονγκ πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι,  όπου δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης και περιορισμένοι εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι».

Συγκεκριμένα στο εν λόγω ξέσπασμα, τα ποσοστά θανάτων στους ηλικιωμένους ήταν αντίστοιχα με αυτά του πρώτου κύματος στη Βρετανία.

Κινεζικά εμβόλια

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εμβολιασμού που στοχεύει σε ηλικιωμένους πολίτες, αλλά χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, τα οποία μειωμένη αποδοτικότητα εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα της Δύσης.

Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εισάγει εμβόλια ξένης παραγωγής.

Αντίθετα, πιέζει για πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ τα εγχώρια εργαστήρια προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να αναπαράξουν με τα εμβόλια mRNA που κατασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna.

Ο επικεφαλής εμβολίων του Τζο Μπάιντεν, Ασίς Τζα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο χρειάζεται επιλογές εμβολίων «υψηλότερης ποιότητας» για τη διαχείριση του ιού. Χωρίς αυτές, η Κίνα κινδυνεύει να γλιστρήσει προς τους κύκλους επικίνδυνων εστιών και αυστηρών ελέγχων που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες το 2020 και το 2021.

Πάνω από 2 εκατομμύρια

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων στη Γκουανξού, στη Νοτιοδυτική Κίνα, Ζου Τζιατόνγκ, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο ιατρικό περιοδικό «Shanghai Journal of Preventive Medicine» ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς του COVID με τον ίδιο τρόπο που έκανε και το Χονγκ Κονγκ μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερα από 233 εκατομμύρια.

1,5 εκατ. θάνατοι

Τον περασμένο Μάιο Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες είχαν υπολογίσει ότι η Κίνα κινδυνεύει με λίγο περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους από τον κορονοϊό, εάν εγκαταλείψει τη σκληρή πολιτική του «μηδενικού COVID», χωρίς καμία διασφάλιση, όπως η ενίσχυση του εμβολιασμού και η πρόσβαση σε θεραπείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine».

Προέβλεψαν ότι η ζήτηση για εισαγωγή στις ΜΕΘ θα ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη χωρητικότητα, προκαλώντας περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να μειωθεί απότομα εάν η όλη προσπάθεια είχε επικεντρωθεί στον εμβολιασμό.

«Η Κίνα θα μπορούσε να έχει από 1,3 έως 2,1 εκατομμύρια θανάτους εάν άρει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19 λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, καθώς και της έλλειψης υβριδικής ανοσίας», σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία επιστημονικών πληροφοριών και αναλύσεων Airfinity.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο θα αυξηθούν οι θάνατοι στην Κίνα με πλήρη χαλάρωση των περιορισμών

Πληθαίνουν οι πόλεις που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό