Διαπραγματευτές της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης απαίτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα, προτού συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο που γνωρίζει για τις συνομιλίες και μίλησε στο Reuters.
Αναλυτικά, αυτή η απαίτηση, μαζί με άλλες που ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι διατυπώθηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, υπερέβαινε τους όρους ενός προσχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.
Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – οι πρώτες άμεσες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία τρία χρόνια – κατέληξαν σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ουκρανική πηγή είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι είχαν θέσει όρους που χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, σε ενημέρωση με δημοσιογράφους το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για τους όρους που, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, έθεσε η Μόσχα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για ειρηνευτική συμφωνία:
- Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μετά την οποία θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι περιοχές αυτές ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από ρωσικές δυνάμεις, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται για να κρατήσουν τα υπόλοιπα εδάφη. Δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση στο προσχέδιο που συνέταξαν οι ΗΠΑ.
- Διεθνής αναγνώριση ότι πέντε περιοχές της Ουκρανίας — η χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και οι περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια — είναι ρωσικές. Το αμερικανικό προσχέδιο πρότεινε μόνο de jure (νομική) αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ και de facto (πρακτική) αναγνώριση για τις περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο.
- Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής, και οι σύμμαχοι του Κιέβου να μην σταθμεύουν στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτή η απαίτηση δεν υπήρχε στην πρόταση των ΗΠΑ.
- Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να παραιτηθούν από κάθε αξίωση αποζημίωσης για πολεμικές ζημίες. Το αμερικανικό προσχέδιο προέβλεπε να λάβει αποζημιώσεις η Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές μετέφεραν αυτές τις απαιτήσεις προφορικά και δεν παρέδωσαν κανένα έγγραφο με τους όρους τους.
Η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι η ρωσική στάση στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι δεν είναι σοβαρή όσον αφορά την ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου πιέζουν τώρα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με το Κίεβο.
Το αμερικανικό προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης του Απριλίου συντάχθηκε αφού ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ταξίδεψε στη Μόσχα για γύρους συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κατήρτισαν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία όριζε ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ενώ η συζήτηση για τα εδάφη θα αναβαλλόταν για αργότερα.