Ο Πριγκόζιν θέλει να κάνει τη Wagner έναν «στρατό με ιδεoλογία»
AP Photo, File
AP Photo, File

Ο Πριγκόζιν θέλει να κάνει τη Wagner έναν «στρατό με ιδεoλογία»

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι έχει φιλοδοξίες να μετατρέψει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του σε έναν «στρατό με ιδεολογία» που θα πολεμά για δικαιοσύνη στη Ρωσία.

«Μετά την κατάληψη της Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ), θα ξεκινήσει μια επανεκκίνηση», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. «Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες».

«Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Wagner πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό, τον καλύτερο, στρατό στον κόσμο που είναι ικανός να υπερασπιστεί το κράτος, σε έναν στρατό με ιδεολογία. Και αυτή η ιδεολογία είναι ο αγώνας για δικαιοσύνη».

Προεδρικές φιλοδοξίες στην... Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Wagner εξέφρασε δημόσια τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την Προεδρία της Ουκρανίας το 2024.

«Αποφάσισα το 2024 να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter το Σάββατο.

«Kάνω μια πολιτική τοποθέτηση, μιλώντας ξεκάθαρα και δυνατά για να μπορούν να ακούσουν όλοι. Μόλις τώρα κοιτάζοντας τα πάντα γύρω μου, έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Αποφάσισα λοιπόν το 2024 να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας», τόνισε.

«Θα αναμετρηθώ για αυτό το αξίωμα με τον Ποροσένκο και τον Ζελένσκι. Αν κερδίσω τις εκλογές για την προεδρία της Ουκρανίας, τότε όλα θα είναι μια χαρά. Δεν θα χρειαστούν άλλα πυρομαχικά (άλλες μάχες)», επισήμανε.

«Ο Πριγκόζιν είπε ότι θέλει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Ουκρανίας το 2024. Αυτή η δήλωση έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τις πολιτικές του φιλοδοξίες στη Ρωσία, όπου ονειρεύεται να έρθει στην εξουσία και πιθανώς να γίνει διάδοχος του Πούτιν», σχολίασε ο Άντον Γερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας και ιδρυτής του Ινστιτούτου του Μέλλοντος.

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Γερασένκο εμφανίζεται ο Πριγκόζιν με στρατιωτική παραλλαγή, οπλισμένος σαν αστακός, ενώ ακούγονται οι εκρήξεις στο πεδίο της μάχης και στο βάθος φαίνονται βομβαρδισμένα κτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί σε λιγότερο από μια εβδομάδα στο Μπαχμούτ

Τουλάχιστον 220 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ντονέτσκ