Το μήνυμα από το χτύπημα του ISIS-K προς τους Ταλιμπάν

Το μήνυμα από το χτύπημα του ISIS-K προς τους Ταλιμπάν

Η ανάληψη της ευθύνης για τη πολύνεκρη επίθεση στο ισλαμικό τέμενος των Σιιτών από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Σήμερα κορυφώνεται η έξαρση των επιθέσεων από τζιχανιστικές οργανώσεις, που είχε ξεκινήσει ήδη πριν να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χοράσαν (ISIS-K) είχε οργανώσει το τελευταίο μεγάλο πλήγμα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, με την εκτέλεση μίας επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η «τυφλή» επιχείρηση ουσιαστικά είχε διπλό στόχο, τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ταλιμπάν. Το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να δείξει την αδυναμία των Ταλιμπάν να ελέγξουν την χώρα και ταυτόχρονα να αμφισβητήσει το βασικό επιχείρημα τους πως εκείνοι εκδίωξαν τους Αμερικάνους από το Ταλιμπάν. Καταφέρνοντας το τελευταίο χτύπημα στους εχθρούς, το χρησιμοποίησαν στον μηχανισμό προπαγάνδας πως δεν ήταν οι Ταλιμπάν που έδιωξαν τις ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μία συμφωνία μεταξύ τους για να «τους προσφέρουν τη χώρα στο πιάτο.»

Αντίστοιχα, το Ισλαμικό Κράτος κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν πιστά τον ισλαμικό νόμο και γι’ αυτό δεν δέχονται την υποταγή τους. Για τους τζιχαντιστές βέβαια, οι Σιίτες θεωρούνται αποστάτες και για αυτό δεν τους αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα της ύπαρξης, εφ’ όσον δεν αποδεχθούν το σουνιτικό φονταμενταλιστικό δόγμα. Η επίθεση της Κουντούζ στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν είναι άλλωστε η δεύτερη επίθεση σε μία εβδομάδα εναντίον Σιιτών.

Αυτή τη φορά, το Ισλαμικό Κράτος τόνισε πως ο δράστης ήταν ένας Ουιγούρος Μουσουλμάνος, στρεφόμενο τόσο εναντίον των Σιιτών αλλά και των Ταλιμπάν, που έχουν ανταλλάξει την παλιά τους στήριξη προς τους Ουιγούρους, λόγω της πρόσφατης συμμαχίας τους με την Κίνα. Το Πεκίνο άλλωστε δεν θα δεχόταν να υποστηρίζει ένα ταλιμπανικό καθεστώς, έστω με ανθρωπιστική βοήθεια, εάν εκείνοι στήριζαν με τις σειρά τους, ακόμα και έμμεσα, συμμάχους των Ουιγούρων αυτονομιστών.

Το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν βέβαια δεν φροντίζει για τα στοιχειώδη δικαιώματα των σιιτικών κοινοτήτων καθώς έχει επιλέξει να στηρίζεται σε ένα στενό πυρήνα υποστηρικτών, δίχως να δίνει χώρο για συμμετοχή στις υπόλοιπες εθνότητες της χώρας. Η ανάγκη ωστόσο για είσοδο στη διεθνή κοινότητα στην παρούσα φάση, ώθησε τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν να δηλώνει πως εγγυάται για τη ζωή των Σιιτών ώστε να δείχνει μία επιφαινομένη μετριοπάθεια.

Η σημερινή πολύνεκρη επίθεση αποτέλεσε το τρίτο χτύπημα εναντίον ενός θρησκευτικού θεσμού, όπως τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, δίνοντας τη διάσταση των διαρκών κινδύνων για το πληθυσμό. Οι σεκταριστικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται στη χώρα, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει και παραπάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν καν να τραφούν καθημερινά.