Αφγανιστάν: Ο ISIS πίσω από την έκρηξη σε τζαμί - Πάνω από 100 νεκροί

Αφγανιστάν: Ο ISIS πίσω από την έκρηξη σε τζαμί - Πάνω από 100 νεκροί

Το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, έπειτα από μία ανακοίνωση που εξέδωσε το «πρακτορείο» προπαγάνδας των τζιχαντιστών «Amaq» και αναρτήθηκε στο Telegram

Όπως φαίνεται, το «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκεται πίσω από την αιματηρή έκρηξη η οποία άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς κια ακόμη περισσότερους τραυματίες. 

Ο Ντοστ Μοχάμαντ Ομπάιντα, αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας για την επαρχία Κουντούζ, δήλωσε ότι η επίθεση μπορεί να πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας που είχε αναμειχθεί μεταξύ των πιστών μέσα στο τζαμί.

Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών από έκρηξη σε τέμενος

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε Τζαμί Σιιτών στο Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, την ώρα της προσευχής της Παρασκευής, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. 

Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας μέσα στο τέμενος», ανέφερε σε τουίτ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

«Σήμερα το απόγευμα, σημειώθηκε έκρηξη σε τζαμί σιιτών συμπατριωτών μας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν αρκετοί συμπατριώτες μας», έγραψε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στο Twitter, προσθέτοντας ότι ειδική μονάδα φτάνει στο σημείο για να διερευνήσει τα αίτια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε το συμβάν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής και στη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων.

Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

 

Η ηγεσία των Ταλιμπάν βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του τοπικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ (Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν), οι μαχητές του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ.
 



 

Μαθήματα από το μακρινό Αφγανιστάν

Συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα στις 20 Οκτωβρίου

Αφγανιστάν: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ