Η πρόταση της Κίνας, η επιθυμία Ζελένσκι, η προθυμία της Μόσχας και ο σκεπτικισμός της Δύσης
AP
AP

Η πρόταση της Κίνας, η επιθυμία Ζελένσκι, η προθυμία της Μόσχας και ο σκεπτικισμός της Δύσης

Νέα δεδομένα για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να δημιουργεί η ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων που παρουσίασε η Κίνα, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αξιολογούν θετικά την πρωτοβουλία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια». Χαρακτήρισε πάντως, «σκέψεις» και όχι «σχέδιο», τις προτάσεις του Πεκίνου.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση των «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία.

Η Δύση από την άλλη αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την εν λόγω πρόταση, με το ΝΑΤΟ να λέει ότι το Πεκίνο δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία ως διαμεσολαβητής και τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι η πρόταση θα έπρεπε να κλείνει στις δύο πρώτες γραμμές, δηλαδή στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Τι προβλέπει η κινεζική πρόταση

Σεβασμός στην κυριαρχία, έκκληση για διάλογο, απόρριψη της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το κείμενο με τίτλο «η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης», που παρουσίασε το Πεκίνο ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σεβασμός στην κυριαρχία

Πρώτο σημείο: «Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά».

Η Κίνα αρνείται πάντα να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο στη σύγκρουση με την Ουκρανία, η οποία ξέσπασε μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε εκτιμώντας ότι το κείμενο «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο σημείο», διότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αύριο, αν η Ρωσία σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απομάκρυνε τις δυνάμεις της».

Έκκληση σε διάλογο

Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.

Όχι στα πυρηνικά όπλα

Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση».

Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται.

Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.

Όχι στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου»

Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει.

Σε μια κεκαλυμμένη κριτική προς το ΝΑΤΟ, το κείμενο αναφέρει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σήμερα η Κίνα επέκρινε επίσης τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα: «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, μόνο να δημιουργήσουν νέα».

Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων

Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».

Ζελένσκι: Σημαντική η ανάμειξη Κίνας

«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, αναφερόμενος στην προσφορά της Κίνας να μεσολαβήσει για την ειρήνη.

«Μέχρι στιγμής, το βλέπω αυτό ως ένα σήμα - δεν ξέρω τι θα συμβεί αργότερα».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει πως η συμμαχική με τη Ρωσία Κίνα δεν προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλά κάποιες «σκέψεις», προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο να μην παρέχει στη Μόσχα όπλα.

Τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να συναντήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως να αναφέρει πότε ακριβώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρωσία: Ευπρόσδεκτο το σχέδιο ειρήνης της Κίνας

Η Ρωσία δήλωσε ότι καλωσορίζει το σχέδιο της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως «εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα»,προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση των «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία.

Σκεπτικισμός στη Δύση

Η Δύση αντέδρασε με σκεπτικισμό στην πρόταση της Κίνας την Παρασκευή -την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία- για κατάπαυση του πυρός, με το ΝΑΤΟ να λέει ότι το Πεκίνο δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία ως διαμεσολαβητής.

«Κάθε πρόταση που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη είναι κάτι που αξίζει να εξετάσουμε. Την εξετάζουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν 12 σημεία στο κινεζικό σχέδιο. Αν ήταν σοβαροί με το πρώτο, την κυριαρχία, τότε αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αύριο», είπε.

«Η Κίνα προσπαθεί να τα έχει και τα δύο: Από τη μία πλευρά προσπαθεί να παρουσιαστεί δημόσια ως ουδέτερη και να επιδιώκει την ειρήνη, ενώ την ίδια στιγμή μιλάει για την ψευδή αφήγηση της Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Κίνα παρείχε μη θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία μέσω των εταιρειών της και επανέλαβε την κατηγορία ότι το Πεκίνο «τώρα σκέφτεται να παράσχει θανατηφόρα βοήθεια».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Εσθονία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το Πεκίνο είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία μόλις λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

«Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία επειδή δεν ήταν σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα δεν είχε μοιραστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά κάποιες αρχές.

«Θα εξετάσουμε τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η Κίνα έχει πάρει θέση», δήλωσε η ίδια.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Νέο γύρο κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις, τράπεζες, κατασκευαστές και σε συμμάχους της Ρωσίας -σε τρίτες χώρες- ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέες αυτές κυρώσεις στοχεύουν σε εκείνους που βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο τομέας των μετάλλων και των ορυχείων της Ρωσίας είναι μεταξύ εκείνων που στοχοποιούνται σε μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα.

Η δράση, η οποία ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους της G7, επιδιώκει να τιμωρήσει 250 άτομα και επιχειρήσεις, θέτει οικονομικούς φραγμούς σε τράπεζες, εμπόρους όπλων και τεχνολογικές εταιρείες που συνδέονται με την παραγωγή όπλων, και καταδιώκει φερόμενους ως παραβάτες των κυρώσεων σε χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως την Ελβετία.

Το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η σουηδική προεδρία και ενώ είχε γίνει γνωστό ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία, καθώς η Πολωνία απέρριπτε το αίτημα της Ιταλίας για πιο χαλαρούς νέους περιορισμούς στις εισαγωγές καουτσούκ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προτρέπουν την Ουκρανία για ειρηνευτικές συνομιλίες

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο

O Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προσπάθησε να διακόψει την ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία