Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο
New York Times

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε τον κόσμο με τρόπους που λίγοι είχαν προβλέψει. Πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας έχουν αναδιατάξει τις ζωές των πολιτών και έχουν ανατρέψει την πορεία της οικονομίας.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αφορούν έξι βασικούς τομείς, σύμφωνα με τους «The New York Times».

Τρόφιμα

Ο πόλεμος συνέβαλε στην εκτόξευση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως εξαγωγέων καλλιεργειών τροφίμων. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως σε περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, απειλούνται με λιμό.

Τον Ιούλιο, η Μόσχα και το Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είχαν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας του de facto ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού.

Παρόλο που η Ρωσία ανέστειλε για λίγο τη συμμετοχή της στη συμφωνία τον Οκτώβριο, η συμφωνία κράτησε σε μεγάλο βαθμό και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών επέστρεψαν στα προπολεμικά επίπεδα.

Ενέργεια

Ο πόλεμος εξαπέλυσε τη χειρότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970. Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς τα έθνη μείωσαν ή διέκοψαν τις αγορές τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στην Ευρώπη, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 70 τοις εκατό κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Δεκέμβριο σε ένα όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή στην οποία το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να διακινείται εκτός του μπλοκ, σε μια άλλη προσπάθεια να στερήσουν από τη Μόσχα έσοδα για τον πόλεμο.

Όμως, με τις παγκόσμιες προμήθειες να είναι περιορισμένες, η Ρωσία παρέμεινε κυρίαρχος εξαγωγέας, πουλώντας περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα και την Ινδία τον τελευταίο χρόνο.

Πληθωρισμός

Η παγκόσμια οικονομία μόλις είχε βγει από την πανδημία και η ενεργειακή κρίση και η βραδύτερη ανάπτυξη συνέβαλαν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Η εκτίναξη των τιμών έφαγε τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς των ανθρώπων, προκαλώντας πτώση των πραγματικών μισθών σε πολλές χώρες και μειώνοντας την αγοραστική δύναμη.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει γίνει πολιτικός πονοκέφαλος για τους ηγέτες σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, με τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες για να απαλύνουν τον πόνο για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας ανώτατα όρια τιμών, επιδοτήσεις και μειωμένους φόρους.

ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στη Βαρσοβία ότι «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ». Ο κ. Πούτιν μπορεί να ήλπιζε ότι η εισβολή του θα επιδείνωνε τις διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία έχει ενεργοποιηθεί.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας και υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στη συμμαχία, όπως και η Σουηδία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι και οι δύο θα κερδίσουν την έγκριση, αν και η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη μεταχείριση της Σουηδίας στις κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης, αν και η υποψηφιότητά της θεωρείται απίθανη.

Ευρώπη

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί κατέφυγαν ως πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ιδίως στα πρώτα στάδια του πολέμου, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Άλλα πέντε εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, πάνω από 1,5 εκατομμύριο, έχει καταγραφεί στην Πολωνία. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος έχει ενισχύσει την επιρροή στην ήπειρο της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, οι οποίες έχουν υιοθετήσει τη σθεναρή υπεράσπιση της Ουκρανίας και πιέζουν για μεγαλύτερες και ταχύτερες προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας.

Οι παραδοσιακοί ηγέτες της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία, πάλεψαν από νωρίς με το λεπτό έργο του αναπροσανατολισμού των μακροχρόνιων πολιτικών τους για μια ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας που περιλάμβανε συνεργασία με τη Ρωσία.

Κίνα

Η Κίνα περπάτησε σε μια λεπτή γραμμή κατά τη διάρκεια του πολέμου, ζητώντας την ειρήνη και αποφεύγοντας να επικρίνει τη Ρωσία, έναν όλο και πιο σημαντικό της εταίρο.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σε περιοδεία στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι δεν ήθελε να δει τον πόλεμο «να παρατείνεται και να κλιμακώνεται».

Παράλληλα, η Κίνα πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, ενώ ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα την άνοιξη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά καθώς η Κίνα μπορεί να περάσει τα όρια της παροχής άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία και την έχει προειδοποιήσει να μην το πράξει, αλλά το Πεκίνο έχει αντιδράσει σθεναρά στις κατηγορίες των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Έτοιμος να συναντήσει τον Σι ο Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας