ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Αυξάνει τους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Αυξάνει τους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα

Νέο γύρο κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις, τράπεζες, κατασκευαστές και σε συμμάχους της Ρωσίας -σε τρίτες χώρες-  ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέες αυτές κυρώσεις στοχεύουν σε εκείνους που βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις κατά την διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο τομέας των μετάλλων και των ορυχείων της Ρωσίας είναι μεταξύ εκείνων που στοχοποιούνται σε μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα.

Η δράση, η οποία ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους της G7, επιδιώκει να τιμωρήσει 250 άτομα και επιχειρήσεις, θέτει οικονομικούς φραγμούς σε τράπεζες, εμπόρους όπλων και τεχνολογικές εταιρείες που συνδέονται με την παραγωγή όπλων, και καταδιώκει φερόμενους ως παραβάτες των κυρώσεων σε χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως την Ελβετία.

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν δασμούς 200% στο εισαγόμενο από τη Ρωσία αλουμίνιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμό 200% στο αλουμίνιο και τα παράγωγα που παράγονται στη Ρωσία από τις 10 Μαρτίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, καθώς ανακοίνωσε σαρωτικές κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης, οι αμερικανικές αρχές θα εφαρμόσουν δασμό 200% στις εισαγωγές αλουμινίου με οποιαδήποτε ποσότητα πρωτογενούς αλουμινίου που λιώνει ή χύνεται στη Ρωσία, αρχής γενομένης από τις 10 Απριλίου, ανέφερε.

«Οι κυρώσεις μας είχαν τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, ο οποίος φαίνεται έντονα στον αγώνα της Ρωσίας να αναπληρώσει τα όπλα της και στην απομονωμένη οικονομία της», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε γραπτή δήλωσή της. «Οι ενέργειές μας σήμερα με τους εταίρους μας στην G7 δείχνουν ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η Γέλεν συμμετέχει στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G-20 στο Βεγγαλουρού της Ινδίας αυτή την εβδομάδα. Το πρωί της Παρασκευής είπε σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συναντήσεις ότι «η συνεργασία τους με το Κρεμλίνο τους καθιστά συνένοχους στις φρικαλεότητες του Πούτιν».

«Έχουν ευθύνη για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης που αφαιρούνται στην Ουκρανία και για τη ζημιά που προκαλείται παγκοσμίως», είπε.

Οι κυρώσεις έρχονται αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι το Πεντάγωνο θα δεσμεύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερα πυρομαχικά και για υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη μάχη κατά της Ρωσίας.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ θα εκδώσουν επίσης την Παρασκευή σχέδια για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία. Τα μέτρα αυτά αυξάνουν τους δασμούς στα ρωσικά προϊόντα και προσθέτουν σχεδόν 90 ρωσικές εταιρείες και εταιρείες τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και από την Κίνα, σε έναν κατάλογο αναγνωρισμένων παραβατών των κυρώσεων.

Το πακέτο κυρώσεων κατονομάζει περισσότερες από 30 οντότητες

Στο πακέτο κυρώσεων της Παρασκευής κατονομάζονται δώδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης μη κρατικής δημόσιας τράπεζας της Ρωσίας, εισαγωγείς μικροηλεκτρονικής και παραγωγοί ινών άνθρακα, ενός βασικού υλικού για αμυντικά συστήματα.

Το πακέτο κατονομάζει περισσότερα από 30 άτομα και επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Νουρμουράντ Κουρμπάνοφ, ένας Ρωσοτουρκμένος έμπορος όπλων που φέρεται να έχει εκπροσωπήσει ρωσικές και λευκορωσικές αμυντικές εταιρείες στο εξωτερικό και ο Ρώσος επιχειρηματίας Αλεξάντρ Γιεβγκένιεβιτς Ουντόντοφ, πρώην γαμπρός του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία

Περισσότερες από 30 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή παγκόσμια οικονομία έχουν ήδη επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, καθιστώντας την το κράτος με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Επέβαλαν ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και το ντίζελ, δέσμευσαν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και περιόρισαν την πρόσβαση στο SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα για τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές.

Η Δύση έχει επιβάλει άμεσα κυρώσεις σε περίπου 2.500 ρωσικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ολιγάρχες και τις οικογένειές τους. Οι κυρώσεις τους στερούν την πρόσβαση στους αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τους εμποδίζουν να συνεργάζονται με Αμερικανούς και να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και πολλά άλλα.

Μετά από ένα χρόνο, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης φαίνεται να διαβρώνουν σταδιακά τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας, ακόμη και όταν οι εξαγωγές πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων της πέρυσι της επέτρεψαν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έναν καταστροφικό πόλεμο.

Στις συνεδριάσεις της G-20 την Παρασκευή, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι η δουλειά έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαρί, σε συνέντευξη Τύπου της G-20 δήλωσε: «Οι κυρώσεις μας είναι ισχυρές, είναι αποτελεσματικές, πλήττουν και μειώνουν όλα τα έσοδα της Ρωσίας».

«Αποδιοργανώνουν τη ρωσική βιομηχανία, υπονομεύουν τις πολεμικές προσπάθειες», είπε. «Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές και θα είναι πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα».

Η Ιαπωνία θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην online σύνοδο κορυφής της G-7

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στην G7 μία σειρά με «νέες ιδέες» που αφορούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Κισίντα, ως φετινός πρόεδρος της G-7, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σκοπεύει επίσης να καλέσει άλλες χώρες να σταματήσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

«Προκειμένου να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση μονόπλευρες αλλαγές στο status quo, πρέπει να πραγματοποιήσουμε σταθερά την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να ανακτήσουμε την ειρήνη και τη διεθνή τάξη με βάση το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Κισίντα. «Η G-7 εξυπηρετεί τον πυρήνα της διεθνούς δέσμευσης για να γίνει αυτό».

Ο Κισίντα έκανε τις παρατηρήσεις του λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να διοργανώσει με άλλους ηγέτες της G-7 και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

(Stanislav Kogiku/Pool Photo via AP)

Στη σύνοδο κορυφής, σχεδίαζε να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς και τον τρόπο στήριξης της ανάκαμψης της Ουκρανίας και να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη της G-7 για τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. «Σκοπεύω να παρουσιάσω νέες ιδέες για κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Κισίντα σημείωσε την αυξανόμενη ανησυχία για την πιθανή μεταφορά θανατηφόρων όπλων από την Κίνα στη Ρωσία και δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με την G-7 και άλλες χώρες για να στείλει ένα «σαφές μήνυμα» σε τρίτες χώρες να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στη Ρωσία.

Ο Ιάπωνας ΠΘ εξέφρασε επίσης «έντονη ανησυχία» για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας σε μια συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η πυρηνική απειλή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και η χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», δήλωσε ο Κισίντα, εκλογική περιφέρεια του οποίου είναι η Χιροσίμα. «Ως η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει υποστεί πυρηνικές επιθέσεις, η 77χρονη ιστορία της μη χρήσης πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αμαυρωθεί από τη Ρωσία».

Λόγω των ειρηνιστικών αρχών της, η υποστήριξη της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία περιορίστηκε σε μη πολεμικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και σε ανθρωπιστικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων γεννητριών.

Ο Κισίντα είναι ο μόνος ηγέτης της G-7 που δεν έχει επισκεφθεί την Ουκρανία. Η πίεση που ασκείται στην πατρίδα του για να επισκεφθεί ο Κισίντα το Κίεβο πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G-7 στη Χιροσίμα αυξάνεται. Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη, ο Ιάπωνας ΠΘ δήλωσε ότι «εξετάζει» μια επίσκεψη, λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η μυστικότητα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι επίσημο.

Η Ιαπωνία έχει προσχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά έθνη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της και στην παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία έσπευσε να αντιδράσει επειδή φοβάται τις πιθανές επιπτώσεις ενός πολέμου στην Ανατολική Ασία, όπου ο στρατός της Κίνας έχει γίνει όλο και πιο δυναμικός και έχει κλιμακώσει τις εντάσεις γύρω από την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως έδαφός του.

Η Ιαπωνία έχει επίσης δεχθεί περισσότερους από 2.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς, σπάνια κίνηση για μια χώρα που είναι γνωστή για την αυστηρή μεταναστευτική της πολιτική.

Διαβάστε επίσης: 

Ποντόλιακ: Ειρηνευτικό πλάνο μόνο με απόσυρση των Ρώσων στη συνοριακή γραμμή του 1991

Σουηδία: Θα παραδώσει δέκα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

G7: Να «παγώσει» η στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία από τρίτες χώρες