Διάσκεψη Λονδίνου: Η Ουκρανία ζητά από τη Δύση 6 δισ. δολάρια για ανοικοδόμηση
Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Διάσκεψη Λονδίνου: Η Ουκρανία ζητά από τη Δύση 6 δισ. δολάρια για ανοικοδόμηση

Η Ουκρανία κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες της Δύσης να υποσχεθούν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, λέγοντας πως ο πόλεμος της Ρωσίας σημαίνει ότι το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο έργο ανοικοδόμησης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε διάσκεψη στο Λονδίνο, όπου η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες υποσχέθηκαν πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουκρανία δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια, καθώς και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα, όχι μόνο για να ανακάμψει, αλλά και για να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέλος του δυτικού κόσμου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι το κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες. «Έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να εξασφαλίσουμε υποσχέσεις γι' αυτό το ποσό ως αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη μέχρι τώρα στήριξη ήταν ευθύς: το Κίεβο χρειάζεται επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.

Μετά από σχεδόν 16 μήνες πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που κατέστρεψε σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άνοιξε τη διάσκεψη με έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Αντιμετωπίζοντας τη βασική δυσκολία για τις περισσότερες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ουκρανία -την ασφάλιση έναντι ζημιών και καταστροφών από τον πόλεμο- ο Σούνακ ανακοίνωσε το πλαίσιο της Διάσκεψης του Λονδίνου για την ασφάλιση κινδύνων πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση των επενδύσεων.

«Μαζί με τους συμμάχους μας θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για την άμυνα της Ουκρανίας και για την αντεπίθεση, και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, καθώς συνεχίζει να κερδίζει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Σούνακ στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 φορείς λήψης αποφάσεων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Είπε ότι το πλαίσιο της Διάσκεψης του Λονδίνου ήταν «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για να βοηθηθούν οι ασφαλιστές να αναλάβουν επενδύσεις στην Ουκρανία, απομακρύνοντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια και δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να δράσουν».

Περισσότερες προσφορές βοήθειας

Ο Σούνακ παρουσίασε μέτρα που περιλαμβάνουν πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδώσουν τον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό περιλαμβάνει την υπόσχεση 20 εκατομμυρίων λιρών (25,42 εκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση της πρόσβασης στον Οργανισμό Πολυμερών Εγγυήσεων Επενδύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος παρέχει ασφάλιση πολιτικού κινδύνου για έργα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα παράσχει στην Ουκρανία 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-27, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ δήλωσε ότι το Βερολίνο προσφέρει επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια το 2023.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πιο στοχευμένη βοήθεια σε «πραγματικά έργα» που θα τονώσουν την ανάπτυξη σε μια οικονομία που, όπως είπε, έχει απομακρυνθεί πολύ από το ολιγαρχικό μοντέλο της άμεσης μετασοβιετικής εποχής της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αναζητά έως και 40 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός «πράσινου σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος πριν από τη διάσκεψη.

Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν τον Μάρτιο ότι το κόστος ανήλθε στα 411 δισ. δολάρια για το πρώτο έτος του πολέμου. Θα μπορούσε εύκολα να φτάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Δυτικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η διάσκεψη θα ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να αξιοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, επενδύοντας σε μικρά και μεσαίας κλίμακας έργα. Ο Σούνακ δήλωσε ότι περισσότερες από 400 εταιρείες από 38 χώρες έχουν υπογράψει το Επιχειρηματικό Σύμφωνο της Ουκρανίας, μια δήλωση υποστήριξης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε ότι είχε την αίσθηση ακούγοντας τις ομιλίες του συνεδρίου ότι «δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι η ταχύτητα είναι το ζητούμενο».

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι για ουκρανική αντεπίθεση: Πάει πιο αργά από όσο θέλαμε

ΕΕ: Εγκρίθηκε το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας