Γεωργία: Αποσύρεται το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ρωσικός νόμος»

Γεωργία: Αποσύρεται το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ρωσικός νόμος»

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο σχετικά με τους "ξένους πράκτορες" μετά από δύο νύχτες βίαιων διαδηλώσεων.

Το νομοσχέδιο είχε καταδικαστεί ως  εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσώπευε μια αυταρχική στροφή στη χώρα.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «θα αποσύρει άνευ όρων το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε χωρίς καμία επιφύλαξη». Επικαλέστηκε την ανάγκη να μειωθεί η «αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση νόμο, ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της χώρας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, λένε ότι θυμίζει τον ρωσικό νόμο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να πατάξει τη διαφωνία.

Το θέμα είχε βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο ηγείται της κυβέρνησης και έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και της προέδρου Ζουραμπισβίλι, μιας φιλοευρωπαίας που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα από τότε που εξελέγη με την υποστήριξή του το 2018.

Η ίδια εξέφρασε την υποστήριξη της προς τους διαδηλωτές, δηλώνοντας χθες ότι οι νομοθέτες που ψήφισαν το σχέδιο νόμου παραβίασαν το σύνταγμα. Δεσμεύτηκε επίσης να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αν φτάσει στο γραφείο της, αν και το κοινοβούλιο μπορεί να υπερκεράσει ένα προεδρικό βέτο για να επιβάλει την ψήφιση νόμων.

 

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Οι επικριτές λένε ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» είναι πολύ κοντά στη Ρωσία και έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια κατεύθυνση αυξανόμενης καταστολής τα τελευταία χρόνια. Η γεωργιανή κοινωνία είναι έντονα κατά της Μόσχας μετά από χρόνια σύγκρουσης με τη Ρωσία για το καθεστώς των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αποσχισθεισών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ  είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον νόμο.

«Η έγκριση αυτού του νόμου περί ‘’ξένης επιρροής’’ δεν είναι συμβατή με την πορεία προς την ΕΕ, την οποία επιθυμεί η πλειοψηφία στη Γεωργία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Πέρυσι οι Βρυξέλλες απέρριψαν τις προσπάθειες της Τιφλίδας να γίνει υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: 

Σκηνές Κιέβου του 2013 στη Γεωργία

Γεωργία: Νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από τη Βουλή (vid)

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε τους Γεωργιανούς διαδηλωτές για τις ουκρανικές σημαίες