Επιμένει η Βρετανία στην αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ

Επιμένει η Βρετανία στην αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ

Επιμένει η Βρετανία στα περί «υπό αμφισβητούμενης» κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν επανέλαβε εκπρόσωπος του Foreign Office, σημειώνοντας ότι ότι το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε επίσημη δήλωση προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το το Foreign Office αναφέρει, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, προστίθεται στη δήλωση, «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Επαναλαμβάνεται στη συνέχεια το δεύτερο σκέλος της διευκρινιστικής δήλωσης που είχε γίνει προς τον βουλευτή Μάικ Φρηρ κατόπιν ερώτησής του εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εξακολουθούμε επίσης να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αναφέρεται.

Και καταλήγει, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας: Mε τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας 

Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες δεν καταδικάζει ευθέως. Σημειώνουν ακόμη ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.

 Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μιλώντας για πρώτη φορά για αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

- «Κλείδωσε» η παρουσία του γαλλικού στόλου στην Κύπρο

Διάβημα της Κύπρου προς Μ. Βρετανία για τη στάση της στην ΑΟΖ