«Κλείδωσε» η παρουσία του γαλλικού στόλου στην Κύπρο

«Κλείδωσε» η παρουσία του γαλλικού στόλου στην Κύπρο

Στην υπογραφή της συμφωνίας για τη χρήση, από το Γαλλικό Ναυτικό, των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Φλορένς Παρλί.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.