Επιβεβαιώνει η Σαουδική Αραβία: Νεκρός ο δημοσιογράφος Τ.Κασόγκι

Επιβεβαιώνει η Σαουδική Αραβία: Νεκρός ο δημοσιογράφος Τ.Κασόγκι

Στην παραδοχή ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός προέβη για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε 18 συλλήψεις για την υπόθεση, αλλά και την αποπομπή δύο αξιωματούχων. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατόπιν συμπλοκής μέσα στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη. Για ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.  

Σύμφωνα με ανακοινωθέν των εισαγγελικών αρχών που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και αναμεταδίδει το BBC και το Reuters, τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο Κασόγκι «διαπληκτίστηκε με πρόσωπα που συνάντησε στο προξενείο και ο καυγάς κατέληξε στον θάνατό του». Η έρευνα θα συνεχιστεί. 

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει τους υπευθύνους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά ανακοινώθηκε πως 18 υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρινίζεται πού βρίσκεται το πτώμα ούτε εάν έχει τεμαχιστεί, όπως καταγγέλλουν οι τουρκικές αρχές. 

Σε εκδήλωση της στρογγυλής τραπέζης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις σαουδαραβικές αρχές για την «ταχεία δράση τους» και επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά του βασιλείου είναι μία από τις επιλογές, έσπευσε να επισημάνει τον πιθανό αντίκτυπο που θα είχε μία τέτοια κίνηση στην αμερικανική οικονομία. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η Σαουδική Αραβία είναι αξιόπιστη, απάντησε θετικά. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στο Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι που θα οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, διότι, όπως έκρινε, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι πως δεν πρόκειται να σας προμηθεύσουμε αυτό ή το άλλο», είπε ο Τραμπ.

«Νομίζω πως πλησιάζουμε πιο κοντά στην επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος έκρινε πως «αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο», ένα «φρικτό γεγονός, που δεν έμεινε απαρατήρητο. Για ακόμη μια φορά, είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή μας ή την έρευνά μας, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του βασιλείου, ενώ σημείωσε πως περιμένει την «πλήρη έκθεση» του Ριάντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στο ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη Σαουδική Αραβία: «τους χρειαζόμαστε ως αντίβαρο στο Ιράν», εξήγησε, είναι «σπουδαίος σύμμαχος».

Παράλληλα ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε άμεσα εντολή για αποπομπή του Σαούντ Αλ Κατάνι, ενός εκ των πιο στενών συμβούλων του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και του Αχμάντ Αλ Ασίρι, υποδιοικητή των μυστικών υπηρεσιών.Φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου. 

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας έρχεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Βασιλιά Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση.

Ανώτερο μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ασκεί κριτική στην Σαουδική Αραβία για την αναγνώριση του ότι ο Σαουδάραβος δημοσιογράφος Τζαμάλ Χασόγκγι πέθανε «παλεύοντας» στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Η Λέιλα Σαχιν Ούστα λέει ότι το βασίλειο θα έπρεπε να έχει δώσει την εξήγησή του "πριν η κατάσταση φτάσει στο σημείο αυτό".

Η Ουστά, αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε το Σάββατο ότι οι τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, δικαστικών και αξιωματούχων ασφαλείας, έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο του Κασόγκι.

Την ίδια ώρα τούρκοι ερευνητές είναι πιθανό να ανακαλύψουν τι συνέβη στη σορό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «σύντομα», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε επίσης στο πρακτορείο Reuters πως δείγματα DNA του Κασόγκι αποκτώνται από την Τουρκία.

«Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη στη σορό σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Το DNA αποκτάται από το εσωτερικό της Τουρκίας. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να ζητήσουμε από τη Σαουδική Αραβία [δείγματα DNA] προς το παρόν.»

Οι δολοφόνοι του Κασόγκι μπορεί να πέταξαν τα μέλη του στο Δάσος του Βελιγραδίου κοντά στην Κωνσταντινούπολη και σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Γιάλοβα, 90 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν χθες στο Reuters αξιωματούχοι.

 Η Διεθνής Αμνηστία για την υπόθεση Κασόγκι

Δυσπιστία για τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία, που ανέφερε ότι η «αμεροληψία» της έρευνας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «τίθεται υπό αμφισβήτηση». 

Σύμφωνα με την οργάνωση, χρειάζεται μία «αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ  για να μάθουμε τι συνέβη και να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη» για τον Κασόγκι, ενώ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις  ανησυχούν για ένα «κουκούλωμα» στην έρευνα του Ριάντ. 

 

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα μιας ''αψιμαχίας'' στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαμάχ Χαντίτντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή

Κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση για αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», είπε ο Χαντίντ.

«Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η αντίδραση της αρχισυντάκτριας του Τζαμάλ Κασόγκι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κάρεν Ατία, αρχισυντάκτριας του Τζαμάλ Κασόγκι στη Washington Post, μετά την εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τα όσα έλαβαν χώρα μέσα στο προξενείο της Κωνσταντινούπουλης. Το Ριάντ αποφεύγει στην επίσημη εκδοχή του την όποια αναφορά σε δολοφονία και υποστηρίζει ότι σκοτώθηκε «σε καυγά».

Η δήλωση του γενικού γραμματέα των RSF

Κάθε «συμβιβασμός» με τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα δώσει «άδεια να σκοτώνει» στο βασίλειο, το οποίο «απαγάγει» και «σκοτώνει» δημοσιογράφους, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF), Κριστόφ Ντελουάρ.

Για πρώτη φορά σήμερα η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και έχει αμαυρώσει την εικόνα του Ριάντ στους συμμάχους του.

«Κάθε απόπειρα να αρθεί η πίεση από τη Σαουδική Αραβία και να γίνει αποδεκτός ένας συμβιβασμός θα είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί “άδεια να σκοτώνει” στο βασίλειο το οποίο φυλακίζει, μαστιγώνει, απαγάγει ακόμη και σκοτώνει τους δημοσιογράφους που τολμούν να ερευνήσουν και να ξεκινήσουν συζητήσεις», έγραψε ο Ντελουάρ στο Twitter.

Σε άλλη του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας των RSF πρόσθεσε ότι «μετά την παραδοχή του θανάτου» του Κασόγκι, η οργάνωση «αναμένει να διατηρηθεί αποφασιστική, συνεχής και ισχυρή πίεση στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να έρθει στο φως η αλήθεια για την υπόθεση και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Σαουδαράβων δημοσιογράφων που έχουν καταδικαστεί σε φρικτές και παράλογες πονές».