Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ταϊβάν εξοργίζει την Κίνα
Shutterstock
Shutterstock

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ταϊβάν εξοργίζει την Κίνα

Στην υπογραφή συμφωνίας προς ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων προχώρησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ταϊβάν παρά τους «βρυχηθμούς» της Κίνας, και ενόσω οι σινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.

Η «Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ταϊβάν για το Εμπόριο τον 21ο Αιώνα» έρχεται να τονώσει τις εμπορικές σχέσεις βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων και ενισχύοντας τις επενδύσεις.

Η συμφωνία υπεγράφη από εκπροσώπους των ανεπίσημων φορέων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, η οποία και αποτελεί κόμβο για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Ουάσινγκτον και Ταϊπέι δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς, αλλά διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις και οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην «ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, με την αναπληρώτρια επικεφαλής του, Σάρα Μπιάνκι, να παρίσταται διά ζώσης στην τελετή υπογραφής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για παραβίαση των συμφωνιών για το καθεστώς της Ταϊβάν και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τις επίσημες επαφές με την εκλεγμένη κυβέρνηση της δημοκρατικά διοικούμενης νήσου.

Το κλίμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ήταν και παραμένει εξαιρετικά τεταμένο, ειδικά μετά την επίσκεψη της τέως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο και την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που «χτένισε» ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ το Φεβρουάριο. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν κάθε μορφή επίσημων ανταλλαγών με την Ταϊβάν» και «να απέχουν από το να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αποσχιστικές δυνάμεις υπέρ της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’» δήλωσε κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Για τις ΗΠΑ, η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την παγκόσμια τάξη, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να ταυτίζονται ως προς την ανάγκη περιορισμού του Πεκίνου σε οικονομικό, γεωστρατηγικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Αν και υπάρχουν διαφωνίες ως προς τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστεί η Κίνα, οι κινήσεις για την υπερίσχυση στον μεταξύ τους στρατηγικό ανταγωνισμό αναμένεται να καθοδηγήσουν την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον ανεξαρτήτως νικητή στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2024. 

Με το Πεκίνο να βρίσκεται απέναντι σε σειρά προκλήσεων, από μία προβληματική οικονομία έως αυτό που εκλαμβάνει ως ένα ολοένα και πιο εχθρικό διεθνές περιβάλλον, ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να επιδοθούν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ασκήσεις επί χάρτου για να προσδιορίσουν και να προετοιμαστούν για τα «χειρότερα δυνατά σενάρια» με τα οποία θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπη η Κίνα, εντός και εκτός συνόρων, και σε όλα τα πεδία. 

 Το Πεκίνο κρατά την ίδια στιγμή κλειστούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, η οποία και προειδοποιεί, διά του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, πως η κινεζική στάση εγείρει τον κίνδυνο «ένα οποιοδήποτε συμβάν να ξεφύγει πολύ γρήγορα εκτός ελέγχου». 

Διαβάστε επίσης

​H Κίνα «βλέπει» νέες απειλές - Ψυχροπολεμικό το κλίμα με τις ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν βλέπει «σύντομα» αλλαγή στις σχέσεις της G7 με την Κίνα

Γιατί η Ταϊβάν φοβάται εισβολή της Κίνας το 2027