Ένα σημαντικό ποσοστό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα καταρρίφθηκε, συμπεριλαμβανομένου πάνω από το 70% των πυραύλων κρουζ και των μισών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
BBC: Γιατί οι επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλει η Μόσχα
AP Photo/Andrew Kravchenko
AP Photo/Andrew Kravchenko

BBC: Γιατί οι επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλει η Μόσχα

Ένα σημαντικό ποσοστό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα καταρρίφθηκε, συμπεριλαμβανομένου πάνω από το 70% των πυραύλων κρουζ και των μισών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εδώ κι ένα μήνα έχουμε το πρώτο μεγάλο, συντονισμένο κύμα ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, ενώ υπήρξαν κάποιες στοχεύσεις κατά των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό ήταν το μεγαλύτερο κενό από τότε που άρχισαν οι επιθέσεις στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πολυαναμενόμενο κύμα επιθέσεων με αφορμή την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής δεν υλοποιήθηκε - αν και αυτό πιθανόν να λέει περισσότερα για τις προσδοκίες των μέσων ενημέρωσης παρά για την πραγματική στρατηγική της Ρωσίας.

Αξιοσημείωτη όμως είναι η ολοένα και πιο σποραδική φύση των επιθέσεων της Ρωσίας σε υποδομές.

Τι συμβαίνει πραγματικά

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό υποδηλώνει την έλλειψη σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας - ιδίως πυραύλων - που απαιτούνται για την πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων με οποιοδήποτε μέτρο αποτελεσματικότητας.

«Τους παίρνει τόσο καιρό να συγκεντρώσουν έναν αριθμό όπλων ακριβείας πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ένα συνολικό χτύπημα», ήταν ο τρόπος με τον οποίο το έθεσε ένας αξιωματούχος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει επίσης γίνει αρκετά επιδέξιος στην αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα καταρρίφθηκε, συμπεριλαμβανομένου πάνω από το 70% των πυραύλων κρουζ και των μισών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον Βαλερί Ζαλούζνι, αρχιστράτηγο του ουκρανικού στρατού, άλλοι οκτώ πύραυλοι κατέπεσαν από αυτό που χαρακτήρισε «οργανωμένα αντίμετρα».

Ορισμένα όπλα, όπως ο αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Kh-22, ο οποίος καταδύεται απότομα στο στόχο του από εξαιρετικά μεγάλο ύψος, είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Το ίδιο ισχύει και για τον αντιαεροπορικό πύραυλο S-300, ο οποίος δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον ρόλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Θα συνεχίσει η Ρωσία;

Πριν από τις σημερινές επιθέσεις, οι παρατηρητές είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν η Ρωσία θα επέμενε σε μια στρατηγική που δεν φαίνεται να αποδίδει.

Παρά τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας τους τελευταίους έξι μήνες, η χώρα δεν έχει γονατίσει και οι περισσότεροι Ουκρανοί έχουν από καιρό συνηθίσει τις διακοπές ρεύματος, την ταλαιπωρία και τον περιστασιακό κίνδυνο.

Οι μηχανικοί της Ουκρανίας διατήρησαν με επιτυχία τη ροή του ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, παρά την απώλεια δεκάδων μετασχηματιστών, διακοπτών και άλλων βασικών στοιχείων της υποδομής της χώρας.

Στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, τα φώτα στους δρόμους ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα, προσφέροντας ανακούφιση στους πεζούς που είχαν συνηθίσει να περπατούν στα σκοτεινά πεζοδρόμια με μόνο φωτιστικό το κινητό τους τηλέφωνο.

Αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Το ερώτημα είναι: Για πόσο καιρό;

Διαβάστε επίσης:

Ζαπορίζια: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού μετά τις ρωσικές επιθέσεις
Μπαράζ επιθέσεων με νεκρούς και μπλακ άουτ - Ζελένσκι: Η Μόσχα δεν θα μείνει ατιμώρητη (pics&vid)