BBC για έκρηξη στο νοσοκομείο: Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δεν συνάδουν με μια τυπική ισραηλινή επιδρομή
AP Photo/Abed Khaled
AP Photo/Abed Khaled

BBC για έκρηξη στο νοσοκομείο: Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δεν συνάδουν με μια τυπική ισραηλινή επιδρομή

Αμέσως μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, οι παλαιστινιακές αρχές της Γάζας που ελέγχονται πλήρως από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έσπευσαν, χωρίς κανένα στοιχείο, να κατηγορήσουν το Ισραήλ για την επίθεση. Το Ισραήλ, μετά από έρευνα για το συμβάν, ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνη για το αιματηρό συμβάν είναι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, καθώς ρουκέτα που εκτόξευσε έπληξε το νοσοκομείο.

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο όπου υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς παραδέχονται ότι η έκρηξη προήλθε από παλαιστινιακή ρουκέτα. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι κι αυτός έχει στην κατοχή του στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας που συνηγορούν στο ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα και όχι από ισραηλινή βόμβα, όπως ισχυρίζεται η Χαμάς. 

Η ανάλυση του BBC

Το BBC Verify επιχείρησε να ξεδιαλύνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό, εξετάζοντας βίντεο, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, όπως μαρτυρίες, ενώ ένας ρεπόρτερ του βρετανικού μέσου βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Όπως σημειώνει, η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και επισημαίνει πως παράλληλα με τη σύγκρουση εξελίσσεται και ένας πόλεμος πληροφοριών, καθώς οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές.

Το BBC μίλησε με ειδικούς προκειμένου να διαπιστώσει αν τα διαθέσιμα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της αιτίας της έκρηξης. Προς το παρόν, τα ευρήματα δεν είναι σαφή. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή επιδρομή.

Ο Τζ. Άντρες Γκάνον, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, κάτι που σημαίνει ότι η θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμων πυραύλων και όχι από έκρηξη πολεμικής κεφαλής.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα τμήμα πυραύλου που χτύπησε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά καυσίμου.

Ο Γκάνον αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από το υλικό αν το βλήμα πέτυχε τον προβλεπόμενο στόχο του.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BBC Verify εμφανίστηκαν απρόθυμοι να εκφράσουν την άποψή τους.

Στοιχεία από το σημείο της έκρηξης

Το BBC κατάφερε να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Αλ Αχλί, βάσει διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν ο τόπος της έκρηξης.

Με βάση αυτά, φαίνεται ότι η έκρηξη έγινε σε μια αυλή, μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες εδάφους, μετά την έκρηξη, δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Σε αυτές φαίνονται καμένα αυτοκίνητα και καμένα σημεία.

Το BBC Verify τονίζει ότι αναλύει εικόνες και πλάνα από τα θύματα, αναζητώντας στοιχεία από τα τραύματα, που ενδεχομένως μπορούν να «πουν» κάτι για την έκρηξη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από την έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Το BBC σημειώνει ότι φαίνεται ένας μικρός κρατήρας στην εικόνα που ακολουθεί.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα συχνά αναγνωρίζονται από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η προέλευση του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση το BBC Verify δεν είδε αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Διαβάστε Περισσότερα