Oκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Σούμι
AP
AP

Oκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Σούμι

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα σήμερα το πρωί στο Κίεβο και την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

«Σήμερα, από τη (ρωσική) επίθεση σε μια πολυκατοικία στο Κίεβο, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδεύοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία του κτιρίου.

Καπνός διακρίνεται να υψώνεται από το κτίριο, καθώς και μια πελώρια στοίβα από συντρίμμια, ενώ πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο τους.

«Μεταξύ (των θυμάτων) είναι μια νέα οικογένεια που περίμενε μωρό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Νωρίς το πρωί, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πέφτει στο κτίριο, την ώρα που δύο αστυνομικοί επιχειρούσαν να το καταρρίψουν πυροβολώντας με τα υπηρεσιακά όπλα τους. Ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε ότι μια έγκυος σκοτώθηκε και ότι συνολικά βρέθηκαν τα πτώματα τριών ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είπε ότι υπέστησαν ζημιές «υποδομές ενέργειας και μια πολυκατοικία».

Στην περιοχή του Σούμι, όπου σημειώθηκαν «πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον Σμίχαλ, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών έγιναν και σε άλλες περιοχές, όπως στο Ντνιπροπετρόφσκ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε εκατοντάδες κοινότητες. Στο Ντνιπροπετρόφσκ «οι στρατιώτες μας κατέρριψαν τρεις εχθρικούς πυραύλους», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οικογένεια «χάθηκε» σε επίθεση με drone σε κτήριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί.

«Ο Μπόχνταν και η Βικτόρια, 34 ετών, βρέθηκαν και οι δύο νεκροί. Αναφέρεται ότι περίμεναν το πρώτο τους παιδί σε λίγους μήνες», έγραψε ο Γκεραστσένκο στο Twitter, πληροφορία που επιβεβαίωσε το Reuters.

Παρά τις αυξανόμενες αναφορές για θύματα, η Μόσχα έκανε λόγο για «μεγάλη επίθεση στις υποδομές της Ουκρανίας»,  και για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους, καθώς και για στόχους σε υποδομές ενέργειας με χρήση όπλων «υψηλής ακρίβειας».

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις με συνολικά 28 drone στο κέντρο του Κιέβου, μια εβδομάδα μετά τους εκτεταμένους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε άλλες ουκρανικές πόλεις, όπως γνωστοποίησε ο Oυκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι.

Μήνυμα στους κατοίκους να μείνουν στα καταφύγια

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στην πόλη, ενώ οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν σε καταφύγια, καθώς συνεχίζονταν τα χτυπήματα.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γέρμακ, έκανε λόγο για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι, ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν από τις 06:35 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο νωρίτερα, είχαν ακουστεί οι σειρήνες της αεράμυνας. Ο δήμαρχος, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι τα χτυπήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κάνοντας λόγο για για συνολικά 28 επιθέσεις με drone.

Η τοπική κυβέρνηση του Κιέβου επεσήμανε ότι μετά το πρώτο κύμα εκρήξεων δέχτηκαν επίθεση «κρίσιμες υποδομές».

Καταρρίφθηκαν 37 ρωσικά drone

Ο Ουκρανός αξιωματούχος Γκεραστσένκο ανήρτησε βίντεο, όπου μέλη της αστυνομίας φαίνονται να πυροβολούν ιρανικά drone.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, το Κίεβο έχει καταρρίψει 37 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το απόγευμα της Κυριακής, αριθμός που αντιστοιχούσε περίπου στο 85 έως 86% των επιθέσεων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

«Πρόκειται για το πολύ καλό αποτέλεσμα του έργου της αεράμυνάς μας και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στο μέλλον», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι όλα τα drones είχαν πετάξει στην Ουκρανία από τον νότο.

Πυρκαγιά σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Τρεις πύραυλοι του εχθρού καταστράφηκαν από τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις», ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κυβερνήτης της επαρχίας στο Telegram.

«Ένας πύραυλος έπληξε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας. Έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Όλες οι υπηρεσίες εργάζονται στο σημείο», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Ο εχθρός τρομοκρατεί αμάχους

«Όλη τη νύχτα και όλο το πρωί, ο εχθρός τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Drone και πύραυλοι καμικάζι επιτίθενται σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ένα κτήριο κατοικιών χτυπήθηκε στο Κίεβο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο εχθρός μπορεί να επιτεθεί στις πόλεις μας, αλλά δεν θα μπορέσει να μας σπάσει. Οι κατακτητές θα έχουν δίκαιη τιμωρία και καταδίκη των μελλοντικών γενεών. Και θα πάρουμε τη νίκη», διαμήνυσε ο Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, αναφερόμενος στις νέες επιθέσεις ανέφερε:

«Σήμερα, η Ρωσία επιτέθηκε ξανά σε μη στρατιωτικές και εγκαταστάσεις ενέργειας στην Ουκρανία. Πολυκατοικία στο Κίεβο είναι μεταξύ των στόχων των τρομοκρατών. Άνθρωποι τραυματίζονται. Η απάντηση του κόσμου σε αυτά τα εγκλήματα πρέπει να είναι σαφής: περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία και περισσότερες κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου».

Αντίποινα για την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα

Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε εν μέρει τη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία, υποδομή στρατηγικής σημασίας, η οποία έχει πλέον προκαλέσει υλικοτεχνικά προβλήματα στη Ρωσία, σύμφωνα με αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Αυξάνεται η στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ

Οι εκρήξεις σημειώνονται στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει θεαματικά από σήμερα τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση στην επικράτεια των κρατών μελών της 15.000 ουκρανών στρατιωτικών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για μεγάλη πρώτη για την ΕΕ», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», υπογράμμισε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα επικυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο και η αποστολή θα αρχίσει αμέσως, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη μέλη, ιδίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Ζητούμενο είναι να καλυφθούν «συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι Ουκρανοί», ιδίως σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη», ή επιμελητεία, και την εκπαίδευση «στο υλικό που προμηθεύτηκε» στο Κίεβο, εξήγησε ο κ. Λεκορνού.

Η εκπαίδευση θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εγχείρημα 3 δισ. ευρώ

Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθεί «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 Ουκρανός στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800, εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.

Πυροβολικό, Μηχανικό, ραντάρ: οι ανάγκες του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας είναι πολλές.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή πηγή. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.

Προβλέπεται προϋπολογισμός 50 ως 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής, διευκρινίστηκε από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, που θα αυξήσει στα 3 δισ. το ύψος του ποσού, στο οποίο «προστίθενται διμερείς συνεισφορές, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες», υπογράμμισε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στη χρηματοδότηση του μηχανισμού 5,7 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να συνεισφέρουν όλες οι χώρες. Τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ μέσω βιντεοδιάσκεψης και η Γαλλία αναμένεται να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων έξι πυροβόλων CAESAr (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων 155 χιλιοστών, εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων LRU —των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS—, καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Crotale, που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.

Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα ιρανικά UAV

Τα UAVs έχουν γίνει «ατού» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν πως το Ιράν παρέδωσε τέτοια όπλα στη Ρωσία κατά παραβίαση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Ευρώπης για το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν την Παρασκευή.