Ποιοι «σκότωσαν» τον «Θεό»; Το πόρισμα ενισχύει την άποψη της οικογένειας του Μαραντόνα

Ποιοι «σκότωσαν» τον «Θεό»; Το πόρισμα ενισχύει την άποψη της οικογένειας του Μαραντόνα

Πέρασαν κιόλας πέντε μήνες από το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα στις 25 Νοεμβρίου, αλλά η έρευνα για τις τελευταίες ημέρες και το πως έχασε τη ζωή του ο 60χρονος θρύλος του ποδοσφαίρου συνεχίζεται. Ο Εισαγγελέας που διαχειρίζεται την υπόθεση δημιούργησε μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων και εκείνοι πρόσφατα κατέληξαν στα συμπεράσματά τους σ' ένα κείμενο 70 σελίδων όπου σε 13 σημεία εξηγούν τα ευρήματά τους.

Το σημαντικότερο είναι το πρώτο: «η δράση των θεραπόντων ιατρών και νοσοκόμων του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ανεπαρκής και ριψοκίνδυνη. Ουσιαστικά εγκατέλειψαν τον ασθενή στην τύχη του. Παρόλο που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Μαραντόνα δεν θα πέθαινε αν βρισκόταν σε κάποια κλινική, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση της υγείας του τις ημέρες προτού αποβιώσει (σ.σ. στις 11 Νοεμβρίου υποβλήθηκε σε εγχείρηση για αιμάτωμα στον εγκέφαλο), συμφωνούμε πως σ' ένα κέντρο αποθεραπείας όπου θα του παρέχονταν η σωστή φροντίδα, συμφωνούμε ότι, θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης».

Το πόρισμα, αν μη τι άλλο, φέρνει σε δύσκολη θέση τους επτά κατηγορούμενους της υπόθεσης και κυρίως τους δύο γιατρούς που παρακολουθούσαν πιο στενά τον Μαραντόνα και έπαιρναν τις αποφάσεις: τον νευροχειρούργο και για δύο χρόνια προσωπικό γιατρό του, Λεοπόλδο Λούκε, και την ψυχίατρο, Αγουστίνα Κοσάτσοφ. Οι άλλοι πέντε είναι: ο ψυχολόγος Κάρλος Ντίας, η νοσοκόμα Νταϊάνα Χισέλα Μαδρίδ, ο νοσοκόμος Ρικάρδο Αλμιρόν, η συντονίστρια των γιατρών που τον επισκέπτονταν στο σπίτι του, Νάνσι Φορλίνι, κι ο συντονιστής των νοσοκόμων, Μαριάνο Περόνι. Οι αρχές εξετάζουν αν ο θάνατος του Μαραντόνα μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα ή ακόμη και αν υπήρχε δόλος.

«Φαίνεται πως δεν έκαναν και πολλά για να σώσουν τη ζωή του Μαραντόνα», είπε σε συνέντευξή του ο πρώην προσωπικός γιατρός του Αλφρέδο Κάε. Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων φαίνεται πως δικαιώνουν την άποψη του οικογενειακού κύκλου του Μαραντόνα πως ο περίγυρός του δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την υγεία του. Υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που τον περιστοίχιζαν στις τελευταίες ώρες του είχαν μόνο οικονομικά κίνητρα και τίποτα άλλο. Το ίδιο λένε από την άλλη και τα άτομα του περίγυρού του, όπως ο δικηγόρος του Ματίας Μόρλα. «Πολύ συχνά ο Ντιέγκο τους ζητούσε τα λεφτά που τους είχε δώσει», δήλωσε πρόσφατα. «Μόρλα, κυνικέ, σκότωσες τον “Θεό”», του απάντησε Ντάλμα, μια από τις κόρες του Μαραντόνα. Μαζί με την αδερφή της Τζανίνα και τη μητέρα τους Κλαούντια Βιγιαφάνιε, την πρώτη σύζυγο του Μαραντόνα, πριν λίγο καιρό διοργάνωσαν πορεία στο Μπουένος Αϊρες ζητώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του πατέρα τους.

Βέβαια, στο πόρισμα αναφέρεται μια φράση – κλειδί: «η οικογένεια αποδέχθηκε». Ωστόσο, υποτίθεται πως οι κόρες του Ντάλμα και Τζανίνα δεν ήταν σε επαφή με τον πατέρα τους για καιρό. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Λούκε αναφέρουν πως ο Μαραντόνα είχε αρνηθεί μέρες πριν το θάνατό του τη μεταφορά του σε κλινική.

Το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν και τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Εισαγγελέας Τζον Μπρόγιαδ, o οποίος είναι υπεύθυνος για την πιο σημαντική υπόθεση στην Αργεντινή εδώ και χρόνια. Η χώρα ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός πως ο ήρωας της έφυγε από τη ζωή και ψάχνει τους ενόχους. Είτε γίνει δίκη ή όχι, είτε καταδικαστούν οι επτά ή αν στην συνέχεια γίνουν περισσότεροι οι κατηγορούμενοι, είτε αθωωθούν, στα μάτια των Αργεντινών δεν έκαναν όσα θα μπορούσαν για να τον σώσουν. Κι αυτή είναι η ποινή τους.