«Πείραμα» με κόσμο στις εξέδρες του αγώνα Ολλανδίας – Λετονίας, με το βλέμμα στο Euro...

«Πείραμα» με κόσμο στις εξέδρες του αγώνα Ολλανδίας – Λετονίας, με το βλέμμα στο Euro...

Μέσα στη γκρίνια για την «αγγαρεία» των προκριματικών του Μουντιάλ του 2022, εν μέσω κορονοϊού, έγινε το βράδυ του Σαββάτου (27/3) στο Αμστερνταμ ένα νέο... ιατρικό πείραμα. Οι εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Λετονίας παρατάχθηκαν στο χορτάρι της «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», όμως όσο κι αν στις τέσσερις γραμμές υπήρχαν ιστορικοί λόγοι, τα βλέμματα και οι κάμερες σχεδόν «δραπετεύσαν» από εκεί.

Αρχικά, οι παίκτες των γηπεδούχων, όπως έπραξαν και οι διεθνείς της Γερμανίας και της Νορβηγίας, διαμαρτυρήθηκαν για τους θανάτους εργατών στα έργα κατασκευής των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Κατάρ. Στη συνέχεια, οι ματιές «έπεσαν» πάνω στη Στεφανί Φραπάρ. Η Γαλλίδα διαιτητής, εκτός από πρώτη γυναίκα ρέφερι στο Champions League, έγινε και η πρώτη που σφύριξε αγώνα προκριματικών του Μουντιάλ.

Από εκείνο το σημείο, το ενδιαφέρον θαρρεί κανείς στράφηκε στην εξέδρα. Και όχι μόνο γιατί οι φαν των «οράνιε» επιθυμούσαν διακαώς τη νίκη, μετά την ήττα της πρεμιέρας με 4-2 από την Τουρκία. Στις εξέδρες βρέθηκαν 5.000 οπαδοί, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού «πειράματος» και μίας έρευνας του πανεπιστήμιου του Αϊντχόφεν. Στόχος ήταν να αποδειχθεί ο τρόπος και ο χρόνος της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και το αν παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες, καθώς και η μετάδοση μέσω σταγονιδίων.

Οι τρίτοι παρατηρητές σαφώς και παραξενεύτηκαν που η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού δεν φορούσε καν προστατευτική μάσκα... Ωστόσο, στο πλαίσιο της μελέτης, οι Ολλανδοί φίλαθλοι είχαν λάβει την οδηγία και να τραγουδούν συνθήματα, καθώς και να καταναλώσουν ό,τι επιθυμούν. Ο κόσμος κάθισε σε έξι ξεχωριστές εξέδρες, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί συσκευές που κατέγραφαν λεπτομερώς τη θερμοκρασία, τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και την κατεύθυνση των σωματιδίων. 

Οι 5.000 οπαδοί που βρέθηκαν στο γήπεδο είχαν την υποχρέωση να επιδείξουν όχι μόνο το εισιτήριό τους, αλλά και ένα αρνητικό τεστ Covid-19 αργότερα από τις 8 το πρωί το Σαββάτου. Η καταγραφή τους γινόταν παράλληλα με ένα σκανάρισμα ενός QR κωδικού, ενώ όλοι φορούσαν ένα ειδικό βραχιόλι το οποίο κατέγραφε κάθε κίνηση αλλά και επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια του ματς. Οι πανηγυρισμοί για τη νίκη με 2-0 βοήθησαν στο «πείραμα». Πέντε ημέρες μετά το παιχνίδι, θα υποβληθούν σε νέο τεστ. Σε προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες οπαδοί είχαν βρεθεί θετικοί στο δεύτερο δείγμα.

Παρόμοια μελέτη είχε διεξαχθεί και σε δύο αγώνες της δεύτερης κατηγορίας της Ολλανδίας, τον περασμένο μήνα, στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος σε 1.300 φιλάθλους. Θετικά δεύτερα τεστ είχαν βρεθεί στο Ναϊμέγκεν... Στο Αμστερνταμ θα διεξαχθούν τρεις αγώνες της πρώτης φάσης του επερχόμενου Euro, καθώς κι ένα ματς για τους «16». Στην ολλανδική ομοσπονδία θεωρούν το ματς με τη Λετονία μία καλή πρόβα για την άδεια εισόδου θεατών και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στο μεταξύ, η αλβανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αιτήθηκε την παρουσία 6.500 θεατών στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, το βράδυ της Κυριακής (28/3). Το υπουργείο Υγείας της χώρας, όμως, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αρμαντ Ντούκα, ανέφερε ότι «όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να βρεθούν στην εξέδρα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, όμως, δεν το δέχθηκε, καθώς μόλις 54.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη γειτονική χώρα.