Χιλιάδες θάνατοι εργατών στα γήπεδα του Κατάρ, ενώ η FIFA σφυρίζει αδιάφορα

Χιλιάδες θάνατοι εργατών στα γήπεδα του Κατάρ, ενώ η FIFA σφυρίζει αδιάφορα

Οι φερόμενες απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις των γηπέδων του Κατάρ, αλλά και οι άθλιες καταστάσεις της διαβίωσης τους, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Την Τρίτη (23/2), πάντως, ο «Guardian» αποκάλυψε πως περισσότεροι από 6.750 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ του 2022 - αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται από το 2010, όταν και έγινε η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Εργάτες διαφόρων εθνικοτήτων έχουν αφήσει την τελευταία πνοή τους στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια των εργασιών. Σύμφωνα με την έρευνα της αγγλικής εφημερίδας, 2.711 μετανάστες προέρχονταν από την Ινδία, 16.41 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπαγκλαντες, 824 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα... Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικός. 

Το δημοσίευμα εξηγεί πως είναι ίσως και μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν υπολογίζονται οι θάνατοι άλλων εργατών που είτε είναι ντόπιοι ή έφτασαν στο Κατάρ από Φιλιππίνες και Κένυα. Επίσης, οι θάνατοι δεν οφείλονται αποκλειστικά σε εργατικά ατυχήματα, αλλά είναι αποτέλεσμα και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, Πολλές αναφορές κάνουν λόγο για μετανάστες που στοιβάζονται σε κοντέινερ, έπειτα από εργασία πολλών ωρών κάτω από συνήθως υψηλές θερμοκρασίες.

Η FIFA συνεχίζει να... σφυρίζει αδιάφορα. Εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας σχολίασε, ότι «έχοντας λάβει αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο». Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ ανέφερε πως «λυπούμαστε για αυτές τις τραγωδίες και έχουμε ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά, προκειμένου για να διαβεβαιώσουμε πως μαθαίνουμε από ό,τι συμβαίνει».

Παράγοντες των αγώνων συμπλήρωσαν πως «προσπαθούμε διαρκώς για διαφάνεια στο θέμα και θέλουμε να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, σε σχέση με ανακριβή δημοσιεύματα...». Η Μέι Ρομάνος, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε από την πλευρά της ότι «παρατηρείται έλλειψη διαφάνειας και σαφήνειας σχετικά με τους θανάτους που αναφέρονται. Είναι προφανώς αναγκαίο να ενισχυθούν τα πρότυπα υγείας από τους διοργανωτές». 

Στελέχη της οργανωτικής επιτροπής απάντησαν ότι μόλις 37 θάνατοι έχουν συνδεθεί με εργατικά ατυχήματα και οι νομικοί σύμβουλοι έχουν αρχίσει από το 2014 μελέτες για απώλειες μεταναστών οι οποίος οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση του Κατάρ δεν επιτρέπει τις αυτοψίες, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.