Ο Κάι Χάβερτς ζει μεταξύ του Εντέν Αζάρ και του Αριεν Ρόμπεν

Ο Κάι Χάβερτς ζει μεταξύ του Εντέν Αζάρ και του Αριεν Ρόμπεν

Η ως τώρα πορεία του Κάι Χάβερτς στην Τσέλσι είναι μια ιστορία που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υπομονής. Τον απέκτησε από την Λεβερκούζεν για 80 εκατομμύρια ευρώ. Κέρδισε τη Μπάγερν Μονάχου και άλλες «μεγάλες» για τον 21χρονο Γερμανό μεσοεπιθετικό που πήγε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με την ετικέτα του ταλέντου που βγαίνει μια φορά κάθε γενιά. Ο Φρανκ Λάμπαρντ, ωστόσο, δεν είχε εισηγηθεί την απόκτησή του. Δεν ήταν ιδιαίτερα υπομονετικός μαζί του. Απολύθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Μια μέρα μετά ανακοινώθηκε ο Γερμανός Τόμας Τούχελ. Αποστολή του; Να πάρει το μάξιμουμ από τον Χάβερτς, τον συμπατριώτη του φορ Τίμο Βέρνερ και τον Κρίστιαν Πούλισιτς, που έκανε τα πρώτά του βήματα στη Ντόρτμουντ.

Η κίνηση του κλαμπ, αναμφίβολα, έβαλε τον παίκτη στο επίκεντρο μιας αμφιλεγόμενης απόφασης, αφού στα μάτια των οπαδών επέλεξε τον Χάβερτς από έναν θρύλο όπως ο Λάμπαρντ. Αρχισαν να τον κρίνουν ακόμη πιο αυστηρά. Περίμεναν τον επόμενο Εντέν Αζάρ και ένιωθαν πως έβλεπαν τον επόμενο Αριεν Ρόμπεν ή τον επόμενο Μοχάμεντ Σαλάχ, ή τον επόμενο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Εναν παίκτη ικανό να γράψει ιστορία στο άθλημα, απλά όχι φορώντας τη φανέλα της ομάδας.

Οπότε εντός και εκτός του συλλόγου παίζεται ένα ιδιαίτερο παιχνίδι: σε ποια κατηγορία θα καταλήξει ο Χάβερτς; Σ' αυτούς που πέτυχαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ή σ' εκείνους που βρήκαν αλλού... λιμάνι; Το γεγονός πως έχουν περάσει μόλις οχτώ μήνες από τότε που έγινε παίκτης της Τσέλσι δεν λαμβάνεται υπόψη... Ούτε πως άφησε το Λεβερκούζεν για το μεγάλο Λονδίνο κι ένα πρωτάθλημα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί. Ούτε λόγος για την αλλαγή των προπονητών, αλλά και το βάρος των προσδοκιών και της μεγάλης επένδυσης.

Ο Χάβερτς έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τη φανέλα της Τσέλσι το περασμένο Σάββατο, στη νίκη με 4-1 επί της Κρίσταλ Πάλας για την Premier League. Σκόραρε μια φορά κι έδωσε μια ασίστ. Αναμένεται να κρατήσει τη θέση του στην αποψινή αναμέτρηση των «μπλε» με την Πόρτο για τα προημιτελικά του Champions League, στο ουδέτερο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης (22:00, COSMOTE TV SPORT 2). Η Τσέλσι νίκησε με 2-0 στο πρώτο ματς και είναι το φαβορί για να περάσει στα ημιτελικά.

Ενα από τα προβλήματα που είχε ο Λάμπαρντ ήταν πως δεν μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τον ποδοσφαιριστή. Ο Χάβερτς κάνει πολλά πράγματα καλά, αλλά δεν είναι «σπεσιαλίστας» μιας θέσης ή ενός ρόλου. Ξέρει να παίζει στα άκρα της επίθεσης. Μπορεί να λειτουργήσει ως δεύτερος επιθετικός, επιτελικός μέσος, box – to – box, ακόμη και «8άρι» μπορεί να παίξει. Στην Λεβερκούζεν τον έβλεπαν ως ένα κράμα του Τόνι Κρόοζ, του Μίχαελ Μπάλακ και του Μεσούτ Οζίλ με την ταχύτητα του Σον Χέουνγκ – μιν.

Ο Τούχελ αυτή την εποχή τον χρησιμοποιεί ως «ψεύτικο 9άρι» και του ζητάει να δουλέψει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον μετατρέψουν σε πιο εξειδικευμένο παίκτη. «Εδειξε τί είναι ικανός να κάνει, αλλά μπορεί να τα πάει καλύτερα. Ιδίως αν γίνει πιο αδίστακτος στο τελείωμα των φάσεων. Ξέρω πως έχει την ποιότητα και θέλω να τη δείξει», είπε ο Γερμανός κόουτς.

Εντός της ομάδας έχουν σχηματίσει την άποψη πως Χάβερτς είναι ντροπαλός και εσωστρεφής κι αυτό του βγαίνει και στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η εντύπωση πως είναι απαθής ή δεν δίνει το 100%. «Δεν είναι ο τύπος του παίκτη που θα δεις οργισμένο. Οπότε δεν είναι ο Ντιέγκο Κόστα τύπου ποδοσφαιριστής και δεν θα του ζητήσω ποτέ να γίνει τέτοιος, αλλά δεν γίνεται να τον κρίνουν από τη γλώσσα του σώματός του», συνέχισε ο Τούχελ.

«Οι απαιτήσεις σε μια ομάδα όπως η Τσέλσι είναι υψηλές. Πρέπει να δείχνει συνεχώς ποιος είναι. Ετσι είναι η ζωή του επιθετικού σ' αυτόν τον σύλλογο. Τώρα είναι δικό του ζήτημα να το πετύχει», κατέληξε ο προπονητής. Κι ο Χάβερτς μετά το καλύτερο παιχνίδι του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μπαίνει σε μια φάση που πρέπει να δουλέψει για το πώς θέλει να τον θυμούνται στην Τσέλσι.