Ο Τούχελ θέλει να χαρεί τον χρόνο που έχει

Ο Τούχελ θέλει να χαρεί τον χρόνο που έχει

Στην «Αρένα Νατσιονάλα» του Βουκουρεστίου αρχίζει η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Τόμας Τούχελ με την Τσέλσι. Σ' αυτή την ουδέτερη έδρα θα φιλοξενήσει η Ατλέτικο Μαδρίτης τους «μπλε» στην πρώτη τους αναμέτρηση για τους «16» του Champions League, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις από την Αγγλία στην Ισπανία.

Ο Γερμανός τεχνικός ανέλαβε την αγγλική ομάδα με συμβόλαιο για 18 μήνες με οψιόν επέκτασης για έναν χρόνο ακόμη. Ο ιδιοκτήτης Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν είναι υπομονετικός με τους προπονητές. Ο μέσος όρος παραμονής των «μόνιμων» προπονητών που έχει προσλάβει είναι 548 ημέρες. Αυτοί που το ξεπέρασαν είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο δύο φορές – 1.204 στο πρώτο πέρασμά του και 927 στο δεύτερο – ο Αντόνιο Κόντε με 740, ο Κάρλο Αντσελότι με 720 και ο... προηγουμένος από τον Τούχελ, ο Φρανκ Λάμπαρντ που έκατσε 571. Ο Μοαυρίτσιο Σάρι κι ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο που καθοδήγησαν τον σύλλογο στην κατάκτηση του Europa League και του Champions League, αντίστοιχα, έμειναν για 337 και 262 μέρες ο καθένας.

Ολοένα και περισσότεροι προπονητές της ελίτ αποφεύγουν την Τσέλσι γνωρίζοντας πως οι... μέρες τους είναι μετρημένες από την στιγμή που υπογράφουν. Θεωρούν πως αν δεν δίνεται χρόνος σε θρύλους του κλαμπ όπως είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Φρανκ Λάμπαρντ, το να απολυθούν εκείνοι θα είναι μια πολύ εύκολη απόφαση για τον Αμπράμοβιτς. Ο Τούχελ, ωστόσο, όπως κάνει και στον αγωνιστικό χώρο αποφάσισε να δει αλλιώς την κατάσταση: «αφού θα με διώξει που θα με διώξει τουλάχιστον ας κάνω αυτό που θέλω».

«Ηρθα εδώ για να νικήσω, κανείς δεν περιμένει να μείνω για πολύ καιρό», είπε ο Τούχελ. Στα επτά ματς από τότε που ανέλαβε, η Τσέλσι έχει πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες. Η αλλαγή του συστήματος από το 4-2-3-1 και το 4-3-3 που χρησιμοποιούσε ο Λάμπαρντ στο 3-4-3 και 3-5-2 που εφαρμόζει αυτός την έχει βελτιώσει κυρίως στην αμυντική της συμπεριφορά. Εχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα πέντε φορές σ' αυτό το διάστημα.

Αυτές τις μέρες έρχεται αντιμέτωπος με εκείνες τις καταστάσεις που έφθειραν τους προηγούμενους τεχνικούς. Την αισθητική του ποδοσφαίρου που παίζει η ομάδα του, τις εντάσεις εντός των αποδυτηρίων, τη διαχείριση των παικτών και τις σχέσεις με τους ανωτέρους του. Βοηθάει το γεγονός πως προσλήφθηκε επειδή στην Τσέλσι πιστεύουν πως μπορεί να «ξεκλειδώσει» τους Γερμανούς Τίμο Βέρνερ και Κάι Χάβερτς για τους οποίους το κλαμπ έδωσε σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ομάδα υπάρχουν και παίκτες που συνεργάστηκαν μαζί του σε άλλες ομάδες: ο Κρίστιαν Πούλισιτς στη Ντόρτμουντ και ο Τιάγκο Σίλβα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Το αυτί του, όμως, δεν ιδρώνει. Το Σάββατο στην ισοπαλία 1-1 με την Σαουθάμπτον έκανε αλλαγή στην αλλαγή τον πολλά υποσχόμενο 20χρονο Αγγλο μεσοεπιθετικό Κάλουμ Χάντσον – Οντόι και στην συνέχεια του έστειλε και μήνυμα να... σοβαρευτεί μέσω της συνέντευξης Τύπου. Ο ποδοσφαιριστής είναι από τα αγαπημένα παιδιά της διοίκησης. Εδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν μακριά από τα... νύχια της Μπάγερν Μονάχου.

Οπότε έτσι κινείται ο Τούχελ. Προσπαθεί να χαρεί τον χρόνο που του μένει στον πάγκο της Τσέλσι χωρίς να ενδιαφέρεται όπως οι προηγούμενοι για τις εσωτερικές ισορροπίες, τί θα φέρει το μέλλον, αν θα του κάνουν τα χατίρια στις μεταγραφές και πότε θα μπορέσει να φέρει το... πρότζεκτ στα μέτρα που θέλει. Μπορεί ν' αποδειχθεί και μια πετυχημένη συνταγή.