Ζητούν επιτάξεις όσοι υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις

Στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο επίσημος πλέον υπαρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Ραγκούση, είχαν αναλάβει να υπερασπιστούν τον Νίκο Παππά, στο θέμα της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, δεν βρήκε να πει κάτι ούτε για τα Ινστιτούτα της Φλωρεντίας, ούτε για τα αιγοπρόβατα της Ιθάκης, ούτε για τον ίδιο τον διαγωνισμό, ούτε για τον αραβικό κατασκευαστικό όμιλο. Το μόνο που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει, ήταν να αρνηθεί όλα όσα ο ίδιος είχε καταγγείλει τότε, για το φιάσκο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών σταθμών. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανασκευάσει όσα είχε αναφέρει, τον Οκτώβριο του 2015 όπως, «αδιαφανής, σκανδαλώδης δρόμος για τις τηλεοπτικές άδειες», «αδιαφανής δοσοληψία, δούναι και λαβείν κάτω από το τραπέζι», «θα έχουν κακό τέλος με τον σκανδαλώδη τρόπο που διάλεξαν να ιδιοποιηθούν τις τηλεοπτικές άδειες».

Ο δε υπαρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού βούτηξε στο παρελθόν ξεκινώντας από το 1821 και καταλήγοντας στον εμφύλιο πόλεμο, συνέχισε με τις γνωστές κατηγορίες για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών και τη γνωστή μονότονη προπαγάνδα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Ακριβώς πριν από δώδεκα μήνες είχα γράψει στο liberal ένα άρθρο με τίτλο: «Η υστερία του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΜΕΘ και οι αριθμοί», στο οποίο αναφερόμουν στον τρόπο που ασκούσε τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον πρώτο μήνα της πανδημίας.

Είχα γράψει, ότι είχε επιχειρηθεί από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η αποδόμηση του προσώπου, που εκείνη τη στιγμή, συμβόλιζε τη μάχη της χώρας και των πολιτών κατά του κορονοϊού, του καθηγητή Τσιόδρα. Που είχε κατηγορηθεί ότι αποτελούσε «ανθρωπολογικό πρότυπο της κυρίαρχης δεξιάς», επειδή είναι «ορθόδοξος, πολύτεκνος, ευσυγκίνητος ιεροψάλτης με υποδειγματικό βίο». Κραυγάζοντας δε συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις που διέγειραν το θυμικό των πολιτών, όπως «επίταξη», «αρπαχτή», «κλινικάρχες», «ντροπή και αίσχος», και κραδαίνοντας τα πιο έωλα και ανακριβή επιχειρήματα, προσπαθούσαν να πλήξουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα του covid-19 και ειδικότερα στα θέματα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ταυτόχρονα, το άρθρο παρουσίαζε αναλυτικά το ημερήσιο κόστος νοσηλείας ενός ασθενούς στην εντατική στο ΕΣΥ και στις ιδιωτικές κλινικές, αποδομούσε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η κυβέρνηση έκανε δώρο αυξάνοντας την αποζημίωση κλίνης ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα από 800 στα 1600 ευρώ και ότι δεν προέβη σε επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, το άρθρο παρουσίαζε τον τρόπο με τον οποίο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αύξανε τις πιθανότητες να αντέξει και να αντιμετωπίσει την πανδημία του covid-19, ενισχυόμενο με ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, με κλίνες Αυξημένης Φροντίδας, με θαλάμους αρνητικής πίεσης και με προμήθεια περισσότερων αναπνευστήρων.

Έχουν περάσει δώδεκα μήνες και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί περιφέρει την έννοια της επίταξης, σαν ένα είδος επαναστατικής παντιέρας παρέα με το ΚΚΕ, αρνούμενος να αντιληφθεί την πραγματικότητα, παραμένοντας εγκλωβισμένος στην ιδεοληψία του.

Η αλήθεια είναι, ότι σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, λειτουργούν 1,305 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 748 είναι κλίνες Covid και οι 557 non-Covid. Το 2019 λειτουργούσαν 550 ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 4.000 νοσηλευτές μέσω ΑΣΕΠ των οποίων οι συμβάσεις μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, 1.400 μόνιμοι ιατροί, εκ των οποίων οι 200 στελέχωσαν τις ΜΕΘ και με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή προσελήφθησαν και οι αναπληρωματικοί τους, αφού στις ΜΕΘ είναι απαραίτητη η παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αλήθεια είναι, ότι σήμερα, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με τις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια. Ήδη το «Λητώ» που είναι μέλος του ομίλου της CVC και το «Ιατρικό Περιστερίου» που είναι μέλος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία Covid, με αποτέλεσμα όλες οι ΜΕΘ τους, να περιθάλπουν κρούσματα Covid.

Το σύνολο των μονάδων ΜΕΘ που λειτουργούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, είναι 233. Και ήδη σε αυτές νοσηλεύονται non-Covid περιστατικά, από το ΕΣΥ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ιδιωτικές κλινικές του ομίλου της CVC, του Ιατρικού Αθηνών, του Ερρίκος Ντυνάν και άλλων, είναι πλήρως ενσωματωμένες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας περιστατικά τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν τα κρατικά νοσοκομεία.

Και πράγματι, η ουσιαστική αυτή συνεργασία μπορεί να μην λέγεται «επίταξη», όπως θα επιθυμούσαν οι θιασώτες του ολοκληρωτισμού και του κρατισμού. Ωστόσο, σημασία έχει ότι ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει τα μέγιστα, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προσφέροντας τις κλίνες του στην κεντρική διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

H κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά για το έργο της, σύντομα. Δεν θα κριθεί με βάση τα συνθήματα και τις επιθυμίες της αντιπολίτευσης. Αλλά με βάση τα αποτελέσματα. Όσο για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν πιο χρήσιμο, υπεύθυνο και ουσιαστικό, να παροτρύνει τους οπαδούς του να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, ώστε να μετριάζεται η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.