Η υστερία του Σύριζα με τις ΜΕΘ και οι αριθμοί

Η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί, τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα του μεταναστευτικού και της πανδημίας του covid-19. Όμως τα μέλη της σταλινικής προελεύσεως σκληροπυρηνικής ομάδας του Σύριζα, που διαγκωνίζονται για να λάβουν επαναστατικά παράσημα από την ηγεσία τους, εκδηλώνουν με τον πιο τυφλό και φανατισμένο τρόπο την αντίδραση τους.

Σήμερα, που βιώνουμε μια πρωτοφανή συμπόρευση και σύμπνοια ανάμεσα στους πολίτες και στην κυβέρνηση, τόσο στο θέμα της απειλής στον Έβρο, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, οι φωνές αυτής της ομάδας, ηχούν όλο και πιο παράφωνα. Αντί να αποτελούν μέρος της λύσης, επιλέγουν να στέκονται «απέναντι». Ανακαλύπτοντας εχθρούς και σκοτεινά σενάρια, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν έτσι κινήματα αντίστασης. Και όχι, δεν είναι φαιδρό το φαινόμενο αυτό. Είναι επικίνδυνο.

Ας σκεφτούμε έστω και για ένα δευτερόλεπτο την υποθετική υιοθέτηση της γραμμής τους, για τα σύνορα στον Έβρο. Που θα είχαμε καταλήξει; Και ας φανταστούμε που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν στην κυβέρνηση βρισκόταν η ομάδα Τσίπρα – Καμμένου; Η ομάδα που διαχειρίστηκε με τρόπο επικίνδυνο, λόγω ιδεολογικών εμμονών, ανικανότητας και άγνοιας, κάθε πτυχή της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Η μάχη στον Έβρο, κερδήθηκε προς το παρόν. Η μάχη με τον covid-19, δίνεται με υπευθυνότητα και πρωτοφανή συντονισμό, σε πείσμα όλων αυτών που επιθυμούν την αποτυχία, ως ευκαιρία αναμπουμπούλας.

Προ ημερών επιχειρήθηκε από την ομάδα του Σύριζα, η αποδόμηση του προσώπου, που αυτήν την στιγμή, συμβολίζει την μάχη της χώρας και των πολιτών κατά του κορονοϊού. Του καθηγητή Τσιόδρα. Που κατηγορήθηκε ότι αποτελεί «ανθρωπολογικό πρότυπο της κυρίαρχης δεξιάς», επειδή είναι «ορθόδοξος, πολύτεκνος, ευσυγκίνητος ιεροψάλτης με υποδειγματικό βίο».

Ταυτόχρονα, κραυγάζοντας συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις που διεγείρουν το θυμικό των καταπονημένων πολιτών, όπως «επίταξη», «αρπαχτή», «κλινικάρχες», «ντροπή και αίσχος», και κραδαίνοντας τα πιο έωλα και ανακριβή επιχειρήματα, προσπαθούν να πλήξουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα του covid-19 και ειδικότερα στα θέματα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις προσεγγίζοντας το θέμα των ΜΕΘ, μέσω μιας καθαρά απλής μαθηματικής και οικονομικής συλλογιστικής. Μέσα από δεδομένα και μεγέθη, που είναι διαθέσιμα σε όλους μας.

Με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καλύπτεται η διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών, σε ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτόν, στο 25% των ιδιωτικών ΜΕΘ, είχαν πρόσβαση οι ασθενείς μέσω του ΕΟΠΠΥ και το κόστος της νοσηλείας, καλυπτόταν με τον ίδιο τρόπο που καλυπτόταν και στο ΕΣΥ. Δηλαδή με €800.

Βέβαια το πόσο των €800 που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ στο ΕΣΥ, δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος της ΜΕΘ, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, το κόστος του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει μόνον το κόστος της νοσηλείας των €800 και το υπόλοιπο το καλύπτει ο ασθενής, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος για την ημερήσια νοσηλεία σε ΜΕΘ υπερβαίνει τα €1.600.

Όμως τώρα, λόγω του κορονοϊού οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όσον αφορά στην πάγια σχέση που διέπεται από την αρχική συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Λόγω του κορονοϊού, η νοσηλεία στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, δεν αποτελεί πλέον επιλογή του ασθενούς (που παλαιότερα θα κάλυπτε εξ ιδίων πόρων την διαφορά του κόστους), αλλά αναγκαιότητα του συστήματος. Έτσι το Δημόσιο, θα πληρώνει το ποσό που θα πλήρωνε ο ασθενής, αν επέλεγε να νοσηλευτεί στην ιδιωτική ΜΕΘ.

Το Κράτος έχει θεσπίσει για τους πολίτες άλλων χωρών (εντός ή εκτός Ε.Ε.), οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, το κόστος νοσηλείας να υπολογίζεται με το λεγόμενο μισθολογικό συντελεστή κόστους 2,09 επί της τιμής των νοσηλίων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν νοσηλευτεί ένας ξένος που δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα, τότε το ημερήσιο κόστος νοσηλείας του στην εντατική στο ΕΣΥ δεν θα είναι €800 την ημέρα, αλλά €1.672 (€800 επί το συντελεστή 2,09). Και είναι απολύτως εύλογο. Με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κόστος κλίνης ΜΕΘ κυμαίνεται πάνω από €1.600, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται.

Επομένως, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι ιδιωτικές κλινικές που θα παρέχουν κατά 100% τις δικές τους ΜΕΘ στο σύστημα, θα πρέπει να καλύπτονται για όλο το κόστος λειτουργίας τους. Που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα έξοδα της νοσηλείας, αλλά και το κόστος των εξειδικευμένων εργαζομένων, ιατρών, νοσηλευτών. Δηλαδή όχι μόνον το ποσό των €800, αλλά των €1.600.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνει με αυτόν τον τρόπο, τις πιθανότητες να αντέξει και να αντιμετωπίσει την πανδημία του covid-19, ενισχυόμενο με ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, με κλίνες Αυξημένης Φροντίδας, με θαλάμους αρνητικής πίεσης και με προμήθεια περισσότερων αναπνευστήρων.

Αυτήν την στιγμή, η χώρα και οι πολίτες της, βιώνουν μια επίθεση από ένα αόρατο εχθρό με ανυπολόγιστες επιπτώσεις πάνω τους. Αυτήν την στιγμή, δίνεται μια άνιση μάχη. Από την οποία κάποιοι τυχεροί θα βγούμε απλά τραυματισμένοι, αλλά κάποιοι άτυχοι συμπολίτες μας δεν θα είναι μαζί μας για να ξανακτίσουμε μαζί, την επόμενη ημέρα. Και αυτήν την ίδια στιγμή, ηχούν με υπερβολική πρόκληση οι άναρθρες κραυγές, όσων διακρίνονται από ανικανότητα ανάγνωσης της πραγματικότητας και από αδυναμία χρήσης, ακόμα και αυτών των τεσσάρων πράξεων της απλής αριθμητικής της τρίτης δημοτικού. Αλλά και όσων, στην βάρδια τους «έγινε η στραβή», όπως με χυδαίο κυνισμό πήγαν να δικαιολογηθούν για την εκατόμβη στην Μάνδρα και στο Μάτι.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.