Τα παιδιά και η ντροπή των τρολ

Αν ούτε η χθεσινή μέρα προκάλεσε ένα τσίμπημα ντροπής σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για  την κατά καιρούς διασπορά αδιανόητης βρωμιάς σε βάρος του πρωθυπουργού - από λογαριασμούς στο twitter που συγκαταλέγονται στον κομματικό στρατό -  δεν θα το αισθανθούν ποτέ και για τίποτα. Στη Βουλή με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, διεξήχθη μια, ας το πούμε, ειδική συνεδρίαση.

Σε αυτήν, ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έδωσε το παρόν  και πήρε το λόγο ήταν ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε σε ένα εθνικό σχέδιο και μια εθνική στρατηγική για την προστασία των παιδιών. Το σχέδιο δεν θα εκπονηθεί για να αρχίσει να δουλεύεται κάποια στιγμή στο μέλλον. Υλοποιείται ήδη. Δυστυχώς, δεν αναδεικνύεται στη δημόσια σφαίρα, με ευθύνη και των ΜΜΕ που έχουν καταποντιστεί στη μονοθεματική του κορονοϊού και των αντιεμβολιαστών. Αν και η πανδημία να μην υπήρχε μάλλον αντίστοιχης προβολής θα λάμβανε.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «βουβό έγκλημα» σε βάρος των παιδιών από πρόσωπα τις περισσότερες φορές εντός του κύκλου εμπιστοσύνης τους, έχουν υπάρξει σοβαρές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η Βουλή ψήφισε ώστε να διευρυνθεί και στη χώρα μας ο ορισμός «παιδική κακοποίηση». Δεν είναι μόνο η βία και το ξύλο. Δεν είναι η σεξουαλική κακοποίηση. Είναι και ο προπηλακισμός, η λεκτική βία η παραμέληση. Ακόμη και η παραμέληση για τη χορήγηση ιατρικής αγωγής σε ένα παιδί δύναται να θεωρηθεί «κακοποίηση».

Ακούγεται αδιανόητο αλλά μέχρι σήμερα στην χώρα μας οι εργαζόμενοι σε δομές και δραστηριότητες με παιδιά δεν είχαν υποχρέωση να έχουν «λευκό» ποινικό μητρώο σε συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούν στην προσβολή της γενέτησιας  αξιοπρέπειας, στην εμπορία ανθρώπων, στην εμπορία ναρκωτικών. Η υποχρέωση αυτή θεσμοθετήθηκε.

Σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις, τα  Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, και στις δομές που φιλοξενούν παιδιά χωρίς οικογένεια προβλέπεται πλέον ένας  κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος παιδικής κακοποίησης και παιδικής προστασίας. Σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Το πρώτο μάτι που θα βλέπει τα σημάδια και θα καθοδηγεί την πολιτεία και τις οικογένειες.

Το εθνικό σχέδιο  όπως παραδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, πρέπει να αναχαιτίσει αδράνειες και στερεότυπα που οδηγούν τα μεν πρώτα στην ατιμωρησία τα δεύτερα στο ένοχο σκοτάδι. Να ξεδιαλύνει τη σύγχυση των υπηρεσιών και την πολυνομία. Να εμφυσήσει στην κοινωνία την υποχρέωση προστασίας των ανηλίκων.

Τρείς γυναίκες θα πρωταγωνιστήσουν. Μετά την κ .Ειρήνη Αγαπηδάκη (συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα) την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου η βουλευτής Ελενα Ράπτη αναλαμβάνει επικεφαλής της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής.