Statesman και μύγα

Μόνος ένας βαθύτατα κομπλεξικός και με υφέρπον ανθελληνισμό θα είχε πρόβλημα να παραδεχθεί ότι η παρουσία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο υπήρξε ιστορική. Όχι επειδή ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός στον οποίο έγινε αυτή η τιμή αλλά επειδή η ομιλία του αντανακλούσε την εικόνα μιας Ελλάδας σοβαρής, αξιόπιστης, περήφανης, σίγουρης, εμπνευσμένης και πολιτισμένης.

Μια χώρα με αξίες και αρχές, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ακλόνητη στην υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Μια χώρα που δεν καταδέχεται να είναι «άτιμη», μπαίνοντας σε άθλια παζάρια και αλά καρτ στάθμιση του δίκαιου και του ηθικού. Η υποδειγματική εμφάνιση του Κυριάκου 
Μητσοτάκη δεν αναβάθμισε μόνο την εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων. Δεν δημιούργησε μόνο στην αμερικανική πολιτική σκηνή την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αληθινός statesman.

Βοήθησε να ψηλώσει λιγάκι παραπάνω, το εθνικό ανάστημα των ομογενών και του ελληνικού λόμπυ στις ΗΠΑ, που δίνουν τις δικές τους κρίσιμες μάχες για τα εθνικά δίκαια.

Να αισθανθούν δικαιωμένοι όσοι εντός της χώρας εξακολουθούν να πιστεύουν ακράδαντα ότι ο νυν πρωθυπουργός είναι εμβρυουλκός μιας νέας διαφορετικής εθνικής αυτοπεποίθησης.

Θα είναι δύσκολο να πειστούν οι υπερ-μπατριώτες ότι με αυτή τη στρατηγική και την ομιλία υπηρετήθηκαν άριστα οι εθνικές επιδιώξεις χωρίς να χρειαστεί να υψωθεί ούτε μια στιγμή ο τόνος ή το φρύδι για να σταλεί ένα ακόμη «αυστηρό μήνυμα» προσωπικά στον Ερντογάν και στην Τουρκία. Στο παρελθόν είχαμε χορτάσει από αυστηρά μηνύματα, που καταπίνονταν αμάσητα στους καναπέδες του προεδρικού Μεγάρου τώρα δοκιμάζουμε τη σιωπηρή ισχύ.

Θα απαιτηθεί χρόνος για την κατανόηση τους βάθους και της αποτελεσματικότητας της πρωθυπουργικής παρουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα εκτιμούν με αισιοδοξία συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Πολύ κατανόηση θα χρειαστεί να δείξουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν είχε μια φράση να πιαστεί και να κρατηθεί για ένα αρθρώσει μερικούς δίφθογγους κριτικής. Αλλά είχε τη μύγα και καρφώθηκε!

«Συκοφάντησε το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Κογκρέσο», έγραψαν στα γρήγορα τα κομματικά ΜΜΕ. Έτσι μετέφρασαν την αναφορά του πρωθυπουργού «οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών οι οποίοι προσφέρουν εύκολες λύσεις σε περίπλοκα ζητήματα. Στην Ελλάδα μιλάμε με βάση την εμπειρία μας. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους». Ενώ με τόση διαύγεια «αντιστοίχισαν» στους λαϊκιστές τον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να έχει υπάρξει ονομαστική αναφορά του πρωθυπουργού - έψαχναν αλλά δεν έβρισκαν πότε ο Μητσοτάκης μιλούσε για την Τουρκία!