Περί εταιρικής διακυβέρνησης στην άγρια Δύση…

Η Ιαπωνία συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο εταιρικής διακυβέρνησης επειδή η κυβέρνηση συμμετείχε σε μία εκστρατεία επηρεασμού των μετόχων της Toshiba. Αυτά προσέχουν οι ξένοι επενδυτές. Όπως πρόσεξαν στην Ελλάδα την υπόθεση της Folli Follie. Όπως προσέχουν και τα δρώμενα στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, την ποιότητα των εταιρικών ανακοινώσεων και τις δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προσέχουν που βάζουν τα λεφτά τους! Για να μην τρέφουμε αυταπάτες περί επενδύσεων και σε ποια χώρα ζούμε…

Ψιλά γράμματα, θα πουν ορισμένοι. Ναι, ψιλά γράμματα μέχρι την ώρα που μία μεγάλη ξένη επένδυση αποφασίζεται την τελευταία στιγμή να μην γίνει στην Ελλάδα, αλλά σε μία άλλη χώρα. Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που απωθεί, τελικά, τους ξένους επενδυτές; Είναι πάρα πολύ απλό! Η ίδια η κατάσταση της χώρας. Αυτά τα «ψιλά γράμματα», που στο τέλος δεν είναι και τόσο ψιλά. Οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Για τα λεφτά τους δεν θέλουν ένα περιβάλλον άγριας Δύσης.

Τα δικαιώματα των μετόχων είναι μία σπουδαία υπόθεση για τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Επειδή αύριο μπορεί να αφορά τα δικά τους δικαιώματα, εφόσον αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν σε μία αγορά. Όπως και η δράση των χρηματιστηριακών αρχών. Επειδή αύριο μπορεί να είναι αυτοί που θα χρειαστούν την συνδρομή τους για να προστατευτούν από τυχόν αυθαιρεσίες. Η εταιρική διακυβέρνηση είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, ακριβώς επειδή στο τέλος αποτελεί την μοναδική ασπίδα προστασίας τους σε μία άγνωστη γι αυτούς χώρα.

Το μεγαλύτερο κακό που μας συνέβη με την κρίση είναι η ποιότητα κάποιων επενδυτών που εισήλθαν στην ελληνική αγορά. Αυτό είχε επισημανθεί από το 2012 ως κίνδυνος από τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργο Προβόπουλο. Οι επενδυτές αυτοί, λοιπόν, προσπάθησαν να επιβάλλουν στην χώρα τους δικούς τους κανόνες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η χώρα είχε ανάγκη τα χρήματά τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι δικοί τους κανόνες δεν είναι αρεστοί από την υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα. Κι όσο οι κανόνες αυτοί επιμένουν, τόσο το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας θα χαρακτηρίζεται ως τοξικό.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]