Οι αγορές χρειάζονται σύμβολα και η κυβέρνηση ικανούς στο Οικονομικό Επιτελείο

Το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και παραμένει να είναι η Οικονομία. Ο τουρισμός πήγε καλύτερα από ό,τι ευελπιστούσαμε, οι επενδυτές παραμένουν «ζεστοί» για την ελληνική αγορά, γίνονται deals και ταυτόχρονα περιμένουμε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται στο επόμενο χρονικό διάστημα να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του. Να μπορέσει να διαχειριστεί την εξαιρετικά καλή συγκυρία και να την μεταφράσει στην κοινωνία σε όρους πολιτικής.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να κλείνεις λογαριασμούς πίσω από το γκισέ και άλλο να είσαι μπροστά από τα ταμεία και να προσπαθείς να πουλήσεις επενδυτικά προϊόντα στους πελάτες μιας τράπεζας. Και ο ένας και ο άλλος ρόλος είναι χρήσιμοι, αλλά οπωσδήποτε διαφορετικοί. Να μην ξεχνάμε ότι η Οικονομία είναι πάνω από όλα ψυχολογία. Ναι μεν αυτή πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, αλλά η ωφελιμότητα της πραγματικότητας αποκτά πολλαπλασιαστική αξία αν και εφόσον αυτή χρησιμοποιηθεί για να πείσει κοινό και επενδυτές για τις προοπτικές. Να μην ξεχνάμε ότι οι προοπτικές είναι από την φύση τους ένα προϊόν που έχει το στοιχείο της προσδοκίας. Και από την άλλη το προϊόν αυτό είναι που ωθεί τους ανθρώπους να κάνουν επενδύσεις και να ξοδεύουν χρήματα. Κατά συνέπεια χρειάζονται άνθρωποι που να είναι σε θέση να το πουλήσουν.

Ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του την Οικονομία. Μπορεί τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές να κατέστησαν απαραίτητες τις αλλαγές και σε άλλους τομείς, αλλά η Οικονομία παραμένει εκείνη που ενδιαφέρει περισσότερο. Διότι είναι και αυτή που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία άνετη επικράτηση στις επόμενες διπλές εκλογές. Έχει σημασία, λοιπόν, ποιοι θα αναλάβουν να οδηγήσουν το πλοίο και ποια θα είναι η σύνθεση του πληρώματος. Όπως και έχει σημασία πως θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το πρόγραμμα πήραμε συγχαρητήρια από όλους στην Ευρώπη, γεγονός που δημιούργησε τις συνθήκες για να «περάσουν» και άλλα θέματα από τους Θεσμούς. Να ένα παράδειγμα καλής επιλογής προσώπων! Διότι το πρόγραμμα δεν φτιάχτηκε, ευτυχώς, από τους μανδαρίνους των υπουργείων, αλλά από ένα μικρό επιτελείο που όρισε ο πρωθυπουργός.

Οι αγορές, αλλά και το κοινό, χρειάζονται σύμβολα για να μπορούν να αποκωδικοποιούν τις εξελίξεις. Πάντοτε έτσι συνέβαινε και έτσι θα συμβαίνει. Γι' αυτό έχουν σημασία οι επιλογές που θα γίνουν με τον ανασχηματισμό για το οικονομικό επιτελείο. Θα ανατραπούν άραγε οι εξελίξεις αν τα πρόσωπα δεν θα είναι αρεστά στις αγορές; Η απάντηση είναι πως όχι, αν μιλάμε για το πρώτο κύμα των «εξελίξεων». Από εκεί και πέρα, το αν αυτές θα αποκτήσουν έναν δικό τους μηχανισμό αυτοτροφοδοτούμενης αισιοδοξίας και αν η κυβέρνηση θα αποκομίσει ολόκληρο το όφελος από την βελτίωση της Οικονομίας, όλα αυτά είναι θέματα που άπτονται των επιλογών για πρόσωπα και αρμοδιότητες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]