Οι αγορές ανεβαίνουν το τείχος του φόβου...

Οι άνθρωποι χάνουν χρήματα όταν αποφασίζουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ρίξουν την ζαριά! Για παράδειγμα, φοβούνται το χρηματιστήριο, αλλά κάποια στιγμή παίρνουν διακοποδάνειο και να αγοράσουν μετοχές, αφού «τόσο καιρό όλοι κερδίζουν». Δεν παίρνουν στεγαστικό δάνειο για να μην είναι μια ζωή «αιχμάλωτοι» της τράπεζας, αλλά το σκέπτονται πάλι, όταν το τετραγωνικό στο Δάσος Χαϊδαρίου έχει τιμή Λονδίνου. Προς το παρών, πάντως, όλοι φοβούνται. Άρα, έχουμε, ακόμη, δρόμο!

Οι παλιότεροι επενδυτές το λένε αλλιώς: «Οι αγορές ανεβαίνουν το τείχος του φόβου». Η ουσία είναι ότι οι αγορές μπορούν να κάνουν πλούσιους λίγους. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε το νόημά της η έννοια του πλούτου. Ποιους κάνουν πλούσιους; Αυτούς που προλαβαίνουν να ανέβουν έγκαιρα στο τραίνο, με προορισμό το τέλος της διαδρομής και χωρίς εισιτήριο επιστροφής.

Αγοράστε έγκαιρα, αγοράστε φθηνά και θυμηθείτε τις επιλογές σας όταν επιστρέψει η τρέλα! Όσο επικρατεί ο φόβος και η αμφισβήτηση μην φοβάστε. Αυτό σημαίνει ότι η λογική εξακολουθεί να επικρατεί στον κόσμο και έτσι οι αξίες σας δεν έχουν υπερτιμηθεί. Για να γίνεται πλούσιοι, χρειάζεται να βρεθούν αρκετοί απερίσκεπτοι άνθρωποι, να σας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και να απαιτήσουν να πάρετε τα χρήματά τους για να αγοράσουν κάτι σε πολλαπλάσια τιμή από εκείνη που το έχετε εσείς αγοράσει.

Μην κάνετε στάσεις! Ζήστε το ταξίδι μέχρι το τέλος. Κατεβαίνοντας σε ενδιάμεσους σταθμούς, σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσετε τα κέρδη σας, κινδυνεύετε να περιμένετε το επόμενο τραίνο. Το οποίο, όμως, μπορεί να αργήσει πολύ και να είναι γεμάτο με τους τελευταίους κυνηγούς του χαμένου θησαυρού! Με άλλα λόγια, κινδυνεύετε να μετατραπείτε από κυνηγός σε θήραμα!

Δύο κίνδυνοι υπάρχουν! Ο ένας είναι ένα κραχ στις ξένες αγορές, οι οποίες έκαναν πάρτι όσο εμείς εκτίαμε την ποινή της χρεοκοπίας μας. Ο άλλος κίνδυνος είναι να κερδίσουμε πολλά χρήματα, αλλά στο τέλος να αγοράζουμε λιγότερα αγαθά από εκείνα που αγοράζαμε πριν ξεκινήσει το «πάρτι»! Το είπαμε και πάλι! Δεν μπορούν όλοι να γίνουμε πλούσιοι!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]