Ο ταλαίπωρος Δρομέας του Βαρώτσου σε νέες περιπέτειες

Ο ταλαίπωρος Δρομέας του Βαρώτσου σε νέες περιπέτειες

«Εκπληκτική» η ιδέα της κυρίας Ζορμπά! Της υπουργού του Πολιτισμού και των Τεχνών. Είπε η γυναίκα να δείξει ότι είναι και αυτή υπέρ της συμφωνίας της Λίμνης και πρότεινε στον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο να ανταλλάξουμε το έργο του «ο Δρομέας» με «έναν Μέγα Αλέξανδρο». Κι άντε και τον έβαλες Μυρσίνη μας τον Αλέξανδρο απέναντι από το Hilton. Φαντάζεσαι την επιγραφή στα Σλάβικα;

Αυτός ο «Δρομέας» δεν μπορεί να στεριώσει κάπου. Είναι στην μοίρα του να τρέχει διαρκώς. Από την πρώτη μέρα που τον δημιούργησε ο κ. Κώστας Βαρώτσος ο Δρομέας τρέχει ασταμάτητα. Ούτε ο συγχωρεμένος ο Θανάσης Βέγγος δεν έτρεχε έτσι. Θα λέγαμε ότι το έργο αυτό εξελίσσεται με τα χρόνια σε ένα μνημείο για την ψυχή του Έλληνα. Μόνιμα στο τρέξιμο, στην αγωνία, στην περιπέτεια.

Η υπουργός του πολιτισμού και των Τεχνών ήθελε να στείλει τον Δρομέα στα Σκόπια και να τον ανταλλάξει με …  έναν Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι! Σε μια εποχή που ο καθένας πετάει με αφόρητη ελαφρότητα και μία παρλαπίπα για να κάνει αισθητή την παρουσία του, είπε και η κυρία Μυρσίνη, η παλιά γραμματέας του Κώστα του Σημίτη και νυν υπουργός του Αλέξη του Τσίπρα, να μας πει ένα «είμαι κι εγώ εδώ».

Ζήτησε, λοιπόν, ένα από αυτά τα εμβληματικά τα έργα που έχουν οι Σκοπιανοί στην πόλη τους. Πάλι καλά δηλαδή που ο προηγούμενος του Ζάεφ δεν πρόλαβε να κάνει και μία Πυραμίδα, όπως είχε προγραμματίσει για να αποδείξει ότι έφτασαν μέχρι εκεί οι στρατιώτες της Κλεοπάτρας! Τρελοκομείο! Έτσι και την είχε κτίσει τη  Πυραμίδα, σύντροφοι, δεν ξέρουμε τι θα τους προσέφερε η κυρία Ζορμπά για να την φέρει στην Αθήνα. Προφανώς κάτι .. αντάξιο μιας Πυραμίδας!!!

Κι άντε και τον έφερε τον Αλέξανδρο. Αφήστε που δεν ρώτησε γι αυτό τον Δήμο Αθηναίων, στον οποίο και ανήκει το έργο και η όποια πρωτοβουλία. Υπουργός έγινε η κυρία, μπορεί να νομίζει ότι ο κόσμος τελειώνει στα όρια του γραφείου της. Δεν σκέφτηκε, όμως, ότι θα έφερνε στην Αθήνα ένα άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου που θα ανέφερε το όνομα του Έλληνα βασιλιά στα Σλαβομακεδονικά; Εκτός κι αν αυτό ήταν το ζητούμενο από την αρχή.

Κι ενώ η σκαπάνη των αρχαιολόγων αναζητά στην Μακεδονία επί δεκαετίες μία επιγραφή από τα χρόνια των Μακεδόνων σε μία άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής, εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε μία Σλάβικη επιγραφή στο κέντρο της Αθήνας. Αν θέλουν σώνει και καλά, μπορούν. Πως λέγεται στα Νοτιοσλαβικά το «αγαπώ τον Τσίπρα»;

Αυτό ναι, θα μπορούσε να το κάνει η κυρία Ζορμπά. Να πάρουν μία τέτοια επιγραφή και να την βάλουν έξω από τα υπουργικά τους τα γραφεία. Για να θυμόμαστε εμείς οι πολίτες ποιους ψηφίσαμε. Αλλά όχι το «Μέγας Αλέξανδρος» απέναντι από το Hilton. Αν και τους έχουμε ικανούς να τοποθετήσουν ένα τέτοιο άγαλμα απέναντι από την Βουλή! Μάλλον τυχεροί είμαστε που το «περιόρισαν» στο Hilton.

Το διέψευσαν, λέει. Αυτό κι αν είναι ντροπή. Φανταζόμαστε ότι αυτά δεν τα έμαθε η υπουργός στην θητεία της στον κ. Σημίτη. Πάντως, μεταξύ της κυρίας Ζορμπά και του κυρίου Βαρώτσου, θα πιστέψουμε τον κ. Βαρώτσο. Επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος.

Η κυρία Ζορμπά θα μπορούσε και να έχει παραιτηθεί. Αλλά δεν θα το κάνει. Αυτό θα το έκανε ο κ. Βαρώτσος, αν βρισκότανε στην θέση της! Που δεν θα μπορούσε να βρεθεί. Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι ανάλογο. Αλλά δυστυχώς για μας δεν είναι ο σοβαρός κ Βαρώτσος υπουργός Πολιτισμού…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]